grflag           enflag                   
       

Ασίνη

Η Ασίνη, "παραδοσιακό αρχοντοχώρι" (όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι κάτοικοί του), απέχει μόνο 8χλμ. του Ναυπλίου και έχει περίπου 1.280 κατοίκους. Είναι χτισμένο στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού που έχει σχήμα αβγού και στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, που το βράδυ φωτισμένο αποπνεύει μοναδική αίσθηση!

Οι κατοικίες της Ασίνης είναι παραδοσιακά χτισμένες ανάμεσα σε πλούσιους πορτοκαλεώνες, ελαιώνες και μεγάλες εκτάσεις με μανταρίνια, κηπευτικά και δημητριακά.

Ο επισκέπτης στην Ασίνη νιώθει το άρωμα του Αργολικού κάμπου φημισμένου για τα εσπεριδοειδή του και σε συνδυασμό με το θαλασσινό αέρα που έρχεται απο την παραλία της Αρχάιας Ασίνης ή Παραλία Καστράκι, (περίπου 1 χλμ. απόσταση), δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση ψυχικής δύναμης και ευεξίας.

 

           assini1
                    Ο λόφος του Προφήτη Ηλία

Η Ασίνη πήρε το όνομά της από την Αρχαία Ασίνη. Η Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης κατοικήθηκε για πρώτη φορά την πέμπτη χιλιετία π.Χ. Οι πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και την Κάτω πόλη έγιναν από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή (1922-1930) και συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1970 από τη Δ΄Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Πολλά από τα ευρήματα από τις ανασκαφές της Ασίνης βρίσκονται στη Σουηδία, ειδικότερα από τις ανασκαφές του 1920, ενώ κάποια άλλα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα "Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος".

    assini2
                                                                       Άποψη της Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Ασίνη ονομαζόταν Τζεφέραγα, όνομα που είχε δοθεί απο τους Τούρκους, από τον Αγά Τζεφέρ. Το 1902 έγινε η μετονομασία και ονομάστηκε Ασίνη που προέρχεται, όπως προαναφέρθηκε,  από την Αρχαία Ασίνη. Επίσης, η Ασίνη είναι νοητά ενωμένη με το συνοικισμό της  "Αγίας Παρασκευής -Τσέλου", που έχει τέλεια θέα των εσπεριδοειδών της Ασίνης και της θάλασσας η οποία είναι μόλις 2 χλμ μακριά.

    assini3
                                                                                        Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής

    assini4
                                                                                Άποψη παραδοσιακού σπιτιού

 

Σήμερα (2011),  το χωριό Ασίνη έχει τη δική του σύγχρονη ζωή με αξιόλογη τουριστική υποδομή (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία, μπάρ κ.α.)  που συνδυάζουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τις εναλλακτικές διαδρομές στην πολυποίκιλη φύση, τον πολιτισμό και τα αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία που χρήζουν επίσκεψης. Τα περισσότερα από τα θρησκευτικά μνημεία διατίθενται για θρησκευτικά μυστήρια γάμους, βαφτίσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο επισκέπτης της Ασίνης μπορεί εν συντομία να δει τα εξής αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος:

 

  • Ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας (20 Ιουλίου)
  • Αρχαία Ακρόπολη της Ασίνης-Παραλία Καστράκι
  • Μυκηναικοί Τάφοι στη Νεκρόπολη της Μπαρμπούνας
  • Παναγία Θεοτόκος (15 Αυγούστου)
  • Βυζαντινή Εκκλησία Μεταμόρφωση του Σωτήρα(6 Αυγούστου) (Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με Βυζαντινή εκκλησία μπορείτε να βρείτε στην ενότητα "Αρχαιολογικοί Χώροι - Σημεία Ενδιαφέροντος") και Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου)
  • Εκκλησίες Αγίου Δημητρίου(26 Οκτωβρίου), Άγιος Τρύφωνας, Αγίου Κων/νου & Ελένης (21 Μαίου),
  • Άγιος Νικόλαος, Αγία Τριάδα, Αγία Παρασκευή (Τσέλον, 26 Ιουλίου),
  • Αγια Ειρήνη Χρυσοβαλάντη (5 Μαίου)
  • Πύργος του Μπέη


Πέραν των μνημείων ο επισκέπτης της Ασίνης έχει τη δυνατότητα να κολυμπήσει σε πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, που βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση.  Τολό, Καστράκι, Αρχαία Ασίνη, Πλάκα, Βιβάρι, Κονδύλι, Κάντια - οργανωμένες και μη - διαφορετικές μεταξύ τους και σίγουρα μοναδικές - εύκολα προσβάσιμες - με ελεύθερη είσοδο προς το κοινό.

    assini5
                                                                       Άποψη των παραλιών Καστράκι και Πλάκα
 
 Κεντρική Πλατεία
(Lat: 37.54458582723079, Long: 22.863865792722095)