Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

O ναός του Αγίου Νικολάου, προστάτη αγίου των ναυτικών, είναι χτισμένος δίπλα στο λιμάνι, σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης.

Σύμφωνα με την κτητορική του επιγραφή, ο ναός του Αγίου Νικολάου μεταφέρθηκε από την περιτειχισμένη πόλη στην παραλία, ύστερα από επιθυμία του Ενετού διοικητή του Στόλου Aυγουστίνου Σαγρέδου, το έτος 1713.

O Σαγρέδος επέλεξε αυτό το σημείο, εκτός των τειχών της πόλης, και δίπλα στη θάλασσα, καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένος στους ναυτικούς.

O σημερινός ναός του Αγίου Νικολάου θα πρέπει να είναι νεότερος και εγκαινιάστηκε το 1836. Αρχιτεκτονικά, ανήκει στον τύπο της βασιλικής, με επίπεδη οροφή, τη γνωστή «ουρανία», που προσιδιάζει στις εκκλησίες ιταλικής επιρροής.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναύπλιο

Αξίζει να δει κανείς σήμερα στο εσωτερικό του ναού, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον άμβωνά τουτις μεγάλες δεσποτικές του εικόνες, που χρονολογούνται στα έτη 1848 και 1849, επίσης τον κεντρικό πολυέλαιο από την Oδησσό, καθώς και το δεσποτικό του θρόνο.H πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια της εκκλησίας αποτελούν νεότερες προσθήκες.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναύπλιο
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ναύπλιο

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Ναύπλιο