Το δημοτικό διαμέρισμα Ηραίο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Καλλικρατικού Δήμου. Προηγουμένως άνηκε στο Δήμο Μιδέας και αποτελεί το φυσικό σύνορο με το Δήμο Άργους, καθώς συνορεύει με τα χωριά Λάλουκας και Κουρτάκι.
Στο κέντρο του Αργολικού κάμπου, που είναι κατάφυτο από πορτοκαλιές, το Ηραίο απέχει 6 χιλιόμετρα από το Άργος και 9 από το Ναύπλιο.
Πολλοί στην Αργολίδα αποκαλούν το Ηραίο “Αβδήμπεϊ”. Σύμφωνα με ιστορίες, που οι γέροντες του χωριού θυμούνται και εξιστορούν, στο χωριό ζούσε ο Τούρκος Αβδήμπεης. Είχε σημαντική διοικητική θέση και προς τιμήν του δόθηκε το όνομά του στο χωριό.
Το Ηραίο δεν είναι ένα μεγάλο “καμποχώρι”, αλλά αποτελείται από όμορφα περιποιημένα σπίτια στα οποία κατοικούν σήμερα (2011) 46 οικογένειες. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι περίπου 130 και ασχολούνται ως επί το πλείστον με τη γεωργία. (Καλλιέργεια εσπεριδοειδών – κυρίως πορτοκάλια). Περίπου (σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών) το 20 % του πληθυσμού δραστηριοποιείται σε επαγγέλματα μη αγροτικού ενδιαφέροντος.
Στο Ηραίο, ο επισκέπτης θα βρει 3 εκκλησιαστικούς ναούς. Τον Άγιο Νικόλαο στο κέντρο του Ηραίου, (είναι και ο πολιούχος του χωριού), όπου την ημέρα εορτασμού του πραγματοποιείται στο χωριό ένα παραδοσιακό πανηγύρι. Επίσης, θα συναντήσει τους ναούς του Αγίου Νικολάου και Αγίου Γεωργίου (ο τελευταίος αποτελεί και το ναού του κοιμητηρίου του χωριού).
Πολύ δραστήριος είναι ο Σύλλογος Γυναικών Ηραίου, με ποικίλο πολιτιστικό και πολιτισμικό έργο.
Κάθε χρόνο τη 1η Ιουλίου διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων. Αξίζει είτε να τις παρακολουθήσετε ως θεατές είτε να συμμετάσχετε σε αυτές.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Κεντρική πλατεία – Ι.Ν. Αγ. Νικολάου
© 2024 Δήμος Ναυπλιέων - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση (μερική ή ολική) του περιεχομένου (κείμενα και φωτογραφικό υλικό) της Πύλης, χωρίς πρότερη άδεια του Δήμου Ναυπλιέων.