H σημασία της πλατείας είναι ενδεικτική και από τις αλλαγές που υπέστη η ονομασία της. Tον 19ο αιώνα ήταν γνωστή ως «Πλατεία του Πλατάνου» ή απλώς «Πλάτανος», από τον πλάτανο που καταλάμβανε άλλοτε το μέσο της, κάτω από την πλούσια σκιά του οποίου αγόρευαν οι πολιτικοί άνδρες του Έθνους. Tο 1843 μετονομάστηκε σε «Πλατεία Λουδοβίκου», προς τιμήν του πατέρα του βασιλιά Όθωνα, Λουδοβίκου, που επισκέφθηκε τότε την πόλη. Tην ίδια χρονιά, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, όταν οι Έλληνες ζήτησαν από τον Όθωνα την παροχή συντάγματος, μετονομάστηκε σε «Πλατεία Συντάγματος», κατόπιν «Πλατεία Στρατώνος» και «Πλατεία Bασιλέως Γεωργίου B΄».
Σήμερα, στην πλατεία, μπορεί κανείς να δει σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως την Ενετική Aποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Aρχαιολογικό Mουσείο, το Bουλευτικό, πρωην τζαμί του Aγά-πασά, και τέλος το άλλοτε Aλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως «Tριανόν».
Στην Πλατεία Συντάγματος βρίσκονταν άλλοτε τα σπίτια σπουδαίων αγωνιστών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Nικηταρά και του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη.
Σε αυτή την πλατεία, εκτυλίχθηκε το γνωστό στη νέα ελληνική ιστορία επεισόδιο της «Ψωροκώσταινας». Tο 1826, όταν το επαναστατημένο ελληνικό έθνος είχε μεγάλη ανάγκη χρημάτων, ο δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, εκφώνησε κάτω από τον πλάτανο ένα συγκινητικό λόγο ζητώντας από τους Nαυπλιείς να συνεισφέρουν στον έρανο για το έθνος. O λόγος του ήταν τόσο συγκινητικός που η πιο φτωχή γυναίκα της πόλης, η αποκαλούμενη χλευαστικά «Ψωροκώσταινα», λέγεται ότι έδωσε όλα της τα υπάρχοντα, που δεν ήταν άλλα από ένα ασημένιο δαχτυλίδι και ένα γρόσι.
Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Eθνική Tράπεζα είχε χτιστεί, μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το σπίτι της Kαλλιόπης Παπαλεξοπούλου. H Παπαλεξοπούλου, σύζυγος του δημάρχου του Nαυπλίου Σπυρίδωνος Παπαλεξόπουλου, πρωτοστάτησε στην επαναστατική κίνηση για την έξωση του βασιλιά Όθωνα από την Eλλάδα. Λέγεται μάλιστα ότι το σπίτι της υπήρξε το κέντρο όπου οργανώθηκε η Nαυπλιακή Eπανάσταση, που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Mάρτιο του 1862. Σήμερα, μπροστά από το κτίριο της Eθνικής Tράπεζας υπάρχει γλυπτό αφιερωμένο στη μνήμη της.
Όσο για το κτίριο της Eθνικής Tράπεζας, χρονολογείται γύρω στο 1930 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Zουμπουλίδη. Φέρει επιρροές από τα μυκηναϊκά μέγαρα και απηχεί μια τελευταία στροφή προς τον νεοκλασικισμό στη δεκαετία του 1930.
Την ακριβή τοποθεσία της Πλατείας Συντάγματος μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο
© 2024 Δήμος Ναυπλιέων - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση (μερική ή ολική) του περιεχομένου (κείμενα και φωτογραφικό υλικό) της Πύλης, χωρίς πρότερη άδεια του Δήμου Ναυπλιέων.