Για τους Αργολιδείς η Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Νέου έχει ιδιαίτερη θρησκευτική σημασία. Βρίσκεται δίπλα από χωριό του Παναριτίου, μόλις 3 χλμ.
Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον άσημο τότε μοναχό και μετέπειτα Άγιο Θεοδόσιο. Μετά το θάνατο του Θεοδοσίου (περίπου το 922) η μονή ερήμωσε και επαναλειτούργησε στις αρχές του 16ου αιώνα.
Στις αρχές της Ενετοκρατίας παραχωρήθηκε στην ενετόφιλη κρητική οικογένεια Χορτάτση και το 1835, η περιουσία του μοναστηριού περιήλθε στο κράτος.
Πολύ σημαντική ημερομηνία για το βίο της Μονής είναι το 1942, όπου επαναλειτούργησε ως γυναικεία Μονή.
Έκτοτε οι μοναχές του μοναστηριού του Αγίου Θεοδοσίου επιτελούν πλούσιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο, ενώ φροντίζουν για την αρμονία και τη συνεχή συντήρηση των χώρων της Μονής.
Η Μονή αποτελείται από ένα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα. Αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες. Το πρώτο εκκλησάκι της “Ιεράς Συνάντησης”, είναι αφιερωμένο στη συνάντηση του Αγίου Θεοδοσίου με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο. Η παράδοση αναφέρει πως ο Άγιος Θεοδόσιος προϋπάντησε τον Άγιο Πέτρο κρατώντας το σκούφο του γεμάτο με κάρβουνα αναμμένα, σαν θυμιατό, χωρίς αυτός να καίγεται.
Στο κέντρο του συγκροτήματος βρίσκεται το καθολικό της Μονής, που θα πρέπει να είναι βυζαντινών χρόνων, χωρίς να είναι βέβαιο, καθώς οι πολλές επεμβάσεις στο ναό κατά τη διάρκεια των αιώνων έχουν αλλοιώσει τη μορφή του.
Το καθολικό αποτελείται από δύο ναούς, τον πρώτο που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεοδόσιο (όπου και σώζεται μια παλιά τοιχογραφία με τη μορφή του Αγίου) και το δεύτερο τιμά τη μεταμόρφωση της Σωτήρος. Επιπλέον, στον περίβολο του μοναστηριού ο επισκέπτης θα συναντήσει και το παρεκκλήσι του Προδρόμου.
Στα νότια του συγκροτήματος βρίσκεται η σκήτη του Αγίου Θεοδοσίου,η οποία έχει γίνει ναός του Τιμίου Σταυρού.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Παναρίτη, Μιδέα 210 55
© 2024 Δήμος Ναυπλιέων - Απαγορεύεται η αναδημοσίευση (μερική ή ολική) του περιεχομένου (κείμενα και φωτογραφικό υλικό) της Πύλης, χωρίς πρότερη άδεια του Δήμου Ναυπλιέων.