Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Πολεμικό Μουσείο Αθηνών
Παράρτημα Ναυπλίου

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Το Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Ναυπλίου, που στεγάζεται στο κτίριο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων (Αμαλίας  22, Ναύπλιο), εγκαινιάστηκε τη 29 Νοεμβρίου του 1988. Το Πολεμικό Μουσείο της πόλης του Ναυπλίου υπάγεται στο Πολεμικό Μουσείο που εδρεύει στην Αθήνα και του οποίου αποτελεί το πρώτο παράρτημα.

Εδώ ο επισκέπτης παρακολουθεί την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής.

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, κτίριο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων (Αμαλίας  22, Ναύπλιο)
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, κτίριο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων

Το Πολεμικό Μουσείο διαθέτει 2 ορόφους στους οποίους παρουσιάζει θεματολογικά τους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους.

Πιο συγκεκριμένα:

1ος όροφος

Α) Αφιέρωμα στον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια

Β) Ναύπλιο
Η πόλη διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Ήταν η ψυχή και η καρδιά του επαναστατημένου Γένους. Σπάνια χαρακτικά απαθανατίζουν εικόνες από το Ναύπλιο και τις οχυρώσεις του.

Γ) Η Πρώτη Σχολή Ευελπίδων ιδρύθηκε με την ονομασία “Κεντρικόν Πολεμικόν Σχολείον”
από τον Ιωάννη Καποδίστρια, για να στελεχώσει το Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό. Η σχολή λειτούργησε στο Ναύπλιο από το 1928 μέχρι το 1834. Έργα τέχνης και εικόνες δημιουργούν ένα μικρό αφιέρωμα.

Δ) Περίοδος 1821-1897
Το Μάρτιο του 1821 ξεκινά από την Πελοπόννησο ο αγώνας για ανεξαρτησία και ελευθερία. Ο Τσώκρης από το Άργος, οι Νεζαίοι από το Κουτσοπόδι, ο Παπασέρνης από το Κρανίδι και πολλοί Αργολιδείς αγωνίζονται για τη λευτεριά. Το Παλαμήδι και το Ανάπλι ελευθερώνονται από το Σταϊκόπουλο και τον Κολοκοτρώνη. Τα Δερβενάκια και οι Μύλοι γίνονται πεδία μαχών και λαμπρών νικών των Ελλήνων κατά των Τούρκων και των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ. Τον Ιανουάριο του 1928 φθάνει στην Αίγινα, προσωρινή έδρα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Ο Ι. Καποδίστριας θεμελιώνει το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. Το έργο διακόπτεται από τη δολοφονία του το Σεπτέμβριο του 1831. Δύο χρόνια αργότερα το Ναύπλιο υποδέχεται το Βασιλιά Όθωνα και το 1834 ο Ναυπλιακός λαός ζει από κοντά την αγωνία της καταδίκης σε θάνατο του Κολοκοτρώνη. Τη 1η Δεκέμβρη του 1834 η πρωτεύουσα μεταφέρεται στην Αθήνα. Ο πρόλογος για την έξωση του Όθωνα γράφτηκε με την επανάσταση των κατοίκων του Ναυπλίου (1/2/1862) με πρωταγωνίστρια την Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου.
Έργα τέχνης, λιθογραφίες, χαρακτικά, όπλα και αρχειακό υλικό καταγράφουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων για Ελευθερία. 

Ε) Μακεδονικός Αγώνας (1904-1908)
Η ηρωική προσπάθεια των Ελλήνων της Μακεδονίας να προστατέψουν τα πάτρια εδάφη, τη θρησκεία και την ιστορία τους, καθώς η συνδρομή χιλιάδων Ελλήνων εθελοντών συνθέτουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα. Η Αργολίδα συμμετέχει με αξιωματικούς, όπως τον Σαράντο Αγαπηνό (καπετάν Άγρα) τον κ. Τσολακόπουλο (καπετάν Ρέμπελο) και άλλους. Ο Μακεδονικός Αγώνας κορυφώνεται με τη συμμετοχή του Παύλου Μελά, όπου μετά των ηρωικό του θάνατό του (1904), η υπόθεση της Μακεδονίας γίνεται υπόθεση όλων των Ελλήνων. Έργα τέχνης, λιθογραφίες, φωτογραφίες, όπλα και λάφυρα αναβιώνουν τις προσπάθειες του μικρού νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά να στηρίξει και να απελευθερώσει σκλάβους αδελφούς στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θράκη, την Κρήτη.

ΣΤ) Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-13
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι θα συγκλονίσουν το πανελλήνιο. Οι νικηφόρες μάχες και οι ναυμαχίες θα οδηγήσουν τους Έλληνες τροπαιοφόρους και απελευθερωτές στη Θεσσαλονίκη, τα νησιά του Αιγαίου, τα Ιωάννινα. Το 8ο Σύνταγμα (Ναυπλίου) συμμετέχει με Διοικητή το Συνταγματάρχη Αντ. Καμπάνη. Έργα τέχνης, λαϊκές λιθογραφίες, φωτογραφίες, κειμήλια και όπλα διηγούνται ιστορίες για τις Ναυμαχίες του Αιγαίου, τους Ευζώνους, το Μπιζάνι.

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

 Ζ) Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος σηματοδοτεί νέους αγώνες για τους Έλληνες, που θα οδηγηθούν σε μεγάλες νίκες έχοντας στο πλευρό τους Συμμάχους. Λιθογραφίες, φωτογραφίες, κειμήλια και όπλα ζωντανεύουν την εποχή.

2ος Όροφος

Α) Ελληνοϊταλικός πόλεμος 1940-41
28 Οκτωβρίου 1940. Οι φασίστες κηρύττουν τον πόλεμο στην Ελλάδα, που παρασύρεται έτσι στη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οκτώ εκατομμύρια φασιστικές λόγχες δε θα μπορέσουν να την καταλάβουν. Ο πανελλαδικός ενθουσιασμός και ο ηρωισμός των Ελλήνων θα οδηγήσουν στην εποποιία της Πίνδου. Οι πολλαπλάσιες δυνάμεις του φασισμού κατατροπώνονται. Ο Άξονας δεν είναι πια ανίκητος.

Η Αργολίδα συμμετέχει με επώνυμους σε στρατηγικές θέσεις και με πλήθος απλών στρατιωτών. Το 8ο Σύνταγμα Ναυπλίου απελευθερώνει το Αργυρόκαστρο. Λιθογραφίες, κειμήλια, φωτογραφίες, όπλα και λάφυρα μας μεταφέρουν την έξαρση του πλήθους, τη χαρά της νίκης, τις κακουχίες του πολέμου.

Β) Γερμανική Εισβολή 1941
Μάχη των Οχυρών 6 Απριλίου του 1941. Η Γερμανική Εισβολή είναι πλέον γεγονός. Ο Χίτλερ για να συνδράμει τον σύμμαχό του Μουσολίνι εισβάλει στην Ελλάδα με τις σιδηρόφραχτες ορδές του.  

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Γ) Μάχη της Κρήτης
Στις 20 Μαΐου του 1941
, χιλιάδες Γερμανοί αλεξιπτωτιστές επιχειρούν να καταλάβουν την Κρήτη. Ένδεκα ημέρες αντιστέκονται λυσσαλέα οι ηρωικοί κάτοικοι του νησιού μαζί με τους Έλληνες και τους Συμμάχους στρατιώτες. Ο Χίτλερ οργισμένος θα εκδικηθεί τον Κρητικό λαό με σκληρά αντίποινα. Οι Έλληνες πάλι θα αντισταθούν. Οι μάχες των Οχυρών και της Κρήτης θα καθυστερήσουν το σχέδιο των κατακτητών και θα αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

Δ) Κατοχή – Αντίσταση
Η κατοχή της Ελλάδας ολοκληρώνεται. Ο τρομερός χειμώνας του 1941-42 και οι κακουχίες θερίζουν τους Έλληνες. Η ελπίδα και το θάρρος δε χάνονται, γεννιέται η Αντίσταση, που εμψυχώνει τον Ελληνικό λαό και κάμπτει τους κατακτητές, που αντιδρούν με χιλιάδες εκτελέσεις. Φωτογραφίες, κειμήλια, ενθύμια, οπλισμός απαθανατίζουν τις ηρωικές εκείνες στιγμές για τους Έλληνες.

Ε) Μετά την κατάληψη της χώρας η Ελληνική Κυβέρνηση καταφεύγει το 1941 στην Αίγυπτο
Στη Μέση Ανατολή ελληνικά στρατιωτικά τμήματα συγκρατούνται και μάχονται στο πλευρό των Συμμάχων. Διαπρέπουν στις μάχες του Ελ Άλαμέιν (1942), στις επιχειρήσεις της Βορείου Αφρικής (1942-43), της Ιταλίας (1944) και στην απελευθέρωση των νήσων του Αιγαίου (1944-45). Το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία θα διαπρέψουν στις θάλασσες και τους αιθέρες (1941-45).

ΣΤ) Απελευθέρωση. Οι επιτυχίες των Συμμάχων στην Αφρική, η πανωλεθρία του Χίτλερ στο ανατολικό μέτωπο, η απόβαση και οι νίκες τους στη Νορμανδία και τον Ειρηνικό σημαίνουν για τις δυνάμεις του Άξονα το τέλος. Στις 12 Οκτωβρίου του 1944 απελευθερώνεται η πρωτεύουσα. Ο Ελληνικός λαός μετά την εφιαλτική κατοχική νύχτα, υποδέχεται με ζητωκραυγές και ενθουσιασμό την πολυπόθητη ελευθερία. Φωτογραφίες, ενθύμια, λάφυρα, οπλισμός καταγράφουν την τραγικότητα εκείνων των γεγονότων.

Ζ) Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων
Παράσημα, μετάλλια, στολές, φωτογραφίες και έντυπα διηγούνται στιγμές από την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που υπήρξε το φυτώριο μεγάλων στρατιωτικών μορφών.

Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου
Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 22, Ναύπλιο 211 00

Για περισσότερες πληροφορίες: Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Ναυπλίου, e-mail: [email protected]