grflag           enflag                   
       
Νέα Τύπος Δελτία Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου 22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καλοκαίρι 2012

21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012

Ένα διακεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής

 

Tο "δύσκολο" καλοκαίρι του 2012 το Φεστιβάλ Ναυπλίου εισέρχεται στην τρίτη του δεκαετία και θα πραγματοποιηθεί για 21η χρονιά με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη, και την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, από την Παρασκευή 22 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012.

To 21o Φεστιβάλ Ναυπλίου καλωσορίζει, και πάλι, νεώτερους και μεγαλύτερους, διαπρεπείς καλλιτέχνες της μουσικής. Φέτος είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που έχουμε το Φουγάρο ως χορηγό του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα για την υποστήριξή τους τις  Πρεσβείες στην Αθήνα της Αυστρίας, της Ρουμανίας, και της Δανίας η οποία εντάσσει το Φεστιβάλ Ναυπλίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ναυπλίου ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς Επικοινωνίας του αλλά και το φιλότεχνο κοινό του Ναυπλίου και των γύρω περιοχών αλλά και όλους εκείνους που ταξιδεύοντας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της Μουσικής.

 

 

 

 

 

 

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου με λίγα λόγια και αριθμούς

Στα 20 χρόνια διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλλίτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Παράλληλα,  του έχουν αφιερωθεί πλήθος άρθρων, τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή Τύπο, και έχει σταθερή παρουσία στις αναλυτικές παρουσιάσεις των καλοκαιρινών φεστιβάλ όλου του κόσμου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 240 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 180.000 επισκέπτες, τόσο από την τοπική κοινωνία που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρόνια, αλλά και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Στο 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα πάρουν μέρος  καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής από την Ελλάδα αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία, Λετονία σε μουσικές βραδιές με Gala Όπερας και Όπερας,  ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά (ο οποίος θριάμβευσε πρόσφατα στην Όπερα Covent Garden του Λονδίνου) ο οποίος με τον πολύ αγαπητό στο κοινό του Ναυπλίου πιανίστα Δημήτρη Γιάκα θα παρουσιάσουν κάποιες από τις ωραιότερες άριες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ακολουθεί ο ξεχωριστός δεξιοτέχνης των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σχήμα του "ΤΥΠΑΝΑ" και ο εξαιρετικός σολίστ πιάνου από τη Βραζιλία Jean Louis Steuerman (Ζαν Λουί Στόγιερμαν) σε ένα πρόγραμμα που θα γοητεύσει το φιλόμουσο κοινό. Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με χαρά παρουσιάζει δύο νέες δυνάμεις της διεθνούς μουσικής σκηνής, που ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον,  την Λετονή πιανίστα Arta Arnicane (Άρτα Αρνικάν) και την

 

 

Αυστριακή τσελίστα Katharina Gross (Καταρίνα Γκρος). Στη συνέχεια  το Φωνητικό και Ορχηστρικό Συγκρότημα  Παλαιάς Μουσικής από την Ρουμανία: "Anton Pann" (Άντον Παν) θα  ξεναγήσει το κοινό του Φεστιβάλ στη μεσαιωνική μουσική έως τα τέλη του 19ου αιώνα, και ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης σε ένα ρεσιτάλ πιάνου θα οδηγήσει τα βήματά μας στις Εικόνες μίας Έκθεσης του Μουσόρσκι και σε έργα Σοπέν.

Στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται  μία ιδιότυπη παράσταση με μουσική και λόγο με θέμα την Φρίντα Κάλο από την σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη σε συνεργασία με τη μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου, ενώ για πρώτη φορά προσκαλεί δύο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης και των τεχνών τον Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτωρα Αρδίττη οι οποίοι με αφορμή το ποίημα "Ρημάζει" του πρώτου συζητούν για τα τεκταινόμενα.

Ακολουθούν δύο συμπράξεις διακεκριμένων μουσικών που προετοιμάστηκαν ειδικά για το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, Στην πρώτη συμπράττουν ο  Δανός σολίστ του ακορντεόν Bjarke Mogensen (Μπιάρκε Μόγκενσεν) και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, διακεκριμένος πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης,  και στη δεύτερη  ο  Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και οι Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί) και  Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο). Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου κλείνει με άλλη μία πρωτιά: την πρώτη παρουσίαση εκτός Αθηνών της εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής της θρυλικής  Όπερας "Μποέμ", του Τζάκομο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή - στο πλαίσιο του προγράμματος «Όπερα της Βαλίτσας», σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ.

Και φέτος οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στους πανέμορφους χώρους του Ναυπλίου το Βουλευτικό και την Πλατεία του Αγ. Γεωργίου, ενώ για πρώτη φορά  το Φουγάρο (www.fougaro.gr) ένα σύγχρονο, μεγάλο, διαδραστικό έργο τέχνης θα φιλοξενήσει δύο βραδιές που αναδεικνύονται και αναδεικνύουν αυτόν τον διαφορετικής ατμόσφαιρας χώρο.

******

21o Φεστιβάλ Ναυπλίου

22  Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012

To Πρόγραμμα

  • Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Gala Όπερας

Δημήτρης  Πλατανιάς (Βαρύτονος) - Δημήτρης  Γιάκας (πιάνο)

  • Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Φουγάρο

Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Δημήτρης Δεσύλλας

  • Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Jean Louis Steuerman (Βραζιλία)

Ρεσιτάλ Πιάνου

  • Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Arta Arnicane (Λετονία)

Ρεσιτάλ Πιάνου

  • Τρίτη  26 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Katharina Gross (Αυστρία)

Ρεσιτάλ Τσέλου

  • Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Πλατεία Αγ. Γεωργίου

Συγκρότημα "Anton Pann" (Ρουμανία)

  • Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Γιώργος-Εμμανουήλ  Λαζαρίδης

Ρεσιτάλ Πιάνου

 

 

 

 

 

 

  • Παρασκευή  29 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Φουγάρο

Μουσική και Λόγος: «ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ», Πορτραίτα Γυναικών

Μάγδα Μαυρογιάννη, (Ηθοποιός - Συγγραφέας - Σκηνοθέτης)

Κατερίνα Ρούσσου (Μεσόφωνος) Αλεξάνδρα Νομίδου (Πιανίστα)

 

 

  • Σάββατο  30 Ιουνίου 2012, στις 19:00, Βουλευτικό

"Ρημάζει"  ένα ποίημα για την κρίση του Γιώργου Βέλτσου

Ο ποιητής συζητά με τον σκηνοθέτη Βίκτωρα Αρδίττη για τα τεκταινόμενα

  • Σάββατο  30 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Bjarke Mogensen ακορντεόν- Γιάννης Βακαρέλης πιάνο

(Δανία - Ελλάδα)

  • Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 12:00, Βουλευτικό

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο

Παναγιώτης Τζιώτης βιολί, Ισίδωρος Σιδέρης βιολοντσέλο

  • Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 21:00, Πλατεία Αγ. Γεωργίου

Εθνική Λυρική Σκηνή- Η Όπερα της Βαλίτσας

Μποέμ, Τζάκομο Πουτσίνι

*****

21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012

Καλλιτεχνικός Διευθυντή: Γιάννης Βακαρέλης

Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Τιμές εισιτηρίων: 5€ ενιαίο

Προπώληση: Στο Ναύπλιο: Δήμος Ναυπλίου, Πλατεία Τριών Ναυαρχών,

τηλ. 27520 27153/23332/99085/24444

και μία ώρα πριν τις συναυλίες στο χώρο της κάθε συναυλίας

περισσότερες πληροφορίες: www.nafplionfestival.gr

Χορηγός

 

Με την υποστήριξη:

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

 

 

Χορηγοί Επικοινωνίας

   

 

 

 

Γραφείο Τύπου, Προβολής και Επικοινωνίας: Χαρά Πετρούνια

210 52 44 648

Το Πρόγραμμα Αναλυτικά

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Βουλευτικό

Gala Όπερας

Δημήτρης  Πλατανιάς (βαρύτονος)

Δημήτρης   Γιάκας (πιάνο)

 

Με μία ξεχωριστή μουσική βραδιά ανοίγει το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου Από το Κόβεντ Γκάρντεν στο Ναύπλιο

Ο σημαντικός μας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, με τη  θεαματική ελληνική και διεθνή καριέρα, σε συνεργασία με τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα ανοίγουν το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με μία ιδιαίτερα προσεγμένη επιλογή από ξεχωριστές άριες και τραγούδια σε ένα Gala Όπερας υψηλού επιπέδου.   Το πρόγραμμα, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει κομμάτια για τα οποία ο Δημήτρης Πλατανιάς έλαβε εξαιρετικές κριτικές για τη μουσική και υποκριτική του ερμηνεία και αναμένεται να μείνει αξέχαστο στο κοινό του Ναυπλίου.

Μέρος Α

FRANCESCO PAOLO TOSTI (1846 - 1916):     - Malia

- Non t’ amo piu!

- L’ ultima canzone

 

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (1861 - 1917) :                 Μάννα και γυιός

ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (1884 - 1941):    Ο Κατάδικος

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756 - 1791): Madamina

Άρια του Leporello από την όπερα DON GIOVANNI 

 

GIUSEPPE VERDI (1813 - 1901) : Credo in un Dio

Άρια του Ιάγου από την όπερα ΟΘΕΛΛΟΣ

Μέρος Β

GIOACHINO ROSSINI (1792 - 1868): Largo al Factotum della citta … 

Άρια του Φίγκαρο από την όπερα Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ

GIUSEPPE VERDI: Non t’accostare all’urna…

OTTORINO RESPIGHI (1879 - 1936): Nebbie

RUGGIERO LEONCAVALLO (1857 - 1919) : Mattinata

STANISLAO GASTALDON (1861 - 1939): Musica proibita

UMBERTO GIORDANO (1867 - 1948) : Nemico della patria!... 

Άρια του Gerard από την όπερα ANDREA CHENIER

Βιογραφικά στοιχεία

Ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Ωδείο της γενέτειράς του, παίρνοντας πτυχίο κιθάρας από την τάξη του κ. Γιάννη Μαυρέα και δίπλωμα μονωδίας από την τάξη της κ. Μαρίας Μαρκέτου.

Το 2000 έλαβε την υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη» από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής και συνέχισε τις σπουδές του στην όπερα με την κ. Masako Tanaka Protti στην Κρεμόνα της Ιταλίας. Aπό το 2004 μελετάει με τον Άρη Χριστοφέλλη.

Έχει συνεργαστεί με την Royal Philarmonic Orchestra, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Το 2004 έκανε το ντεμπούτο του στην κεντρική σκηνή της Ε.Λ.Σ.  ερμηνεύοντας το ρόλο του Άλφιο στην όπερα «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι. Από τότε συνεργάζεται τακτικά με

την Ε.Λ.Σ. ερμηνεύοντας, Λεπορέλλο στον «Ντον Τζιοβάννι», Μαρτσέλλο στη «Μποέμ», Ξέρξη στο «Μαραθών-Σαλαμίς» του Π. Καρρέρ, Μπάρναμπα στη «Τζοκόντα», Φίγκαρο στους «Γάμους του Φίγκαρο», Πάολο στο «Σιμόν Μποκανέγκρα», Άρχοντα στον «Πρωτομάστορα» του Μ. Καλομοίρη, Ριγκολέττο, Ναμπούκο, Τόνιο στους «Παλιάτσους», Αμονάσρο στην «Αΐντα», Ζερμόν στην «Τραβιάτα», Σκάρπια στην «Τόσκα», Ρενάτο στο «Χορό Μεταμφιεσμένων», Βαλεντίνο στο «Φάουστ» κ.α., το Teatro Sociale του Rovigo (Ζεράρ στον «Αντρέα Σενιέ», Αμονάσρο στην «Αΐντα»), το Fondazione Toscanini (Ναμπούκο), την Casa da Musica του Πόρτο (Ριγκολέττο), το Teatro Carlo Goldoni του Λιβόρνο (Ζεράρ, Αμονάσρο), το Teatro Dell’ Opera Giocosa της Σαβόνας (Ναμπούκο, Αμονάσρο), το Gran Teatro La Fenice της Βενετίας (Ριγκολέττο), το Teatro Verdi της Τεργέστης (Αρχιερέα στο «Σαμψών και Δαλιδά»), το φεστιβάλ του Bregenz (Αΐντα), την Opera Ireland (Σκάρπια), το Teatro Sao Carlos της Λισσαβόνας (Ροντρίγκο στο «Ντον Κάρλο» του Βέρντι) τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Ριγκολέττο), κ.α.

Στα μελλοντικά του σχέδια συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνεργασίες με την Ε.Λ.Σ. (Κόμης Ντι Λούνα στον «Τροβατόρε»), το Gran Teatro La Fenice της Βενετίας (Ιάγος στον «Οθέλλο»), τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Πάολο στο «Σιμόν Μποκκανέγκρα»), την Όπερα της Στουτγάρδης (Ναμπούκο), το Teatro Massimo του Παλέρμο (Ριγκολέττο) κ.α.

*

Ο Δημήτρης Γιάκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Πήρε δίπλωμα πιάνου από το Εθνικό Ωδείο (τάξη Μυρτώς Μαυρίκου) το 1977. Συνέχισε τις σπουδές του στην ECOLE NORMALE DE MUSIQUE DE PARIS (πιάνο, μουσική δωματίου & μουσική προετοιμασία όπερας) και μελέτησε συνοδεία τραγουδιού με τον Dalton Baldwin. Από το 1982 πιανίστας - μουσικός εκγυμναστής στην Όπερα των Παρισίων , θέση στην οποία θα μείνει ως το 1991. Παράλληλα  εμφανίζεται ως accompagnateur στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις & φεστιβάλ της Γαλλίας . Μετακαλείται από την Όπερα της Λυών και τον μουσικό διευθυντή της Kent Nagano ως υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας . Το 1990 εγκαθίσταται στην Αθήνα και αρχίζει μια τακτική

συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών . Υπήρξε υπεύθυνος μουσικής προετοιμασίας για την παγκόσμια «πρώτη» πολλών έργων Ελλήνων συνθετών : ΜΗΔΕΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη (Bilbao 1991) , Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ του Θάνου Μικρούτσικου (Αθήνα 1993) , ΒΑΚΧΕΣ του Αργύρη Κουνάδη (Αθήνα 1996) κλπ. Συνοδεύει τακτικά Έλληνες και ξένους τραγουδιστές σε συναυλίες  στην Ελλάδα & το εξωτερικό.

****

   

 

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Φουγάρο

Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Δημήτρης Δεσύλλας

Μια σπάνια βραδιά αφιερωμένη στη σύγχρονη δημιουργία για κρουστά, με τη χρήση μίας πληθώρας κρουστών οργάνων από όλο τον κόσμο. Ο Δημήτρης Δεσύλλας και οι συνεργάτες του  θα παρουσιάσουν  έργα για κρουστά τεσσάρων σύγχρονων δημιουργών: ένα έργο του βραβευμένου αμερικανού μινιμαλιστή συνθέτη Steve Reich που τα Τύπανα πρώτο -παρουσίασαν στο ελληνικό κοινό, το έργο "OKHO'' του δικού μας "αρχιτέκτονα ήχων" Ιάννη Ξενάκη για  3 παραδοσιακά αφρικανικά τζέμπε, το απαιτητικό ''HEXALOGUE'' του Βαγγέλη Κατσούλη - του συνθέτη με την ενδιαφέρουσα δημιουργική διαδρομή από την κλασική μουσική, στην avant - garde, στον μινιμαλισμό, στο new age, στην τζαζ για να κλείσει με το έργο ''HIEROPHONIE 5'' για 6 κρουστούς του Yoshihisa Taira. Ένα έργο στο οποίο ρόλο παίζει και η χρήση της  φωνής των μουσικών. Ο συνδυασμός κραυγών και ατονικών επιθετικών φωνητικών με τα ευρείας γκάμας κρουστά και τη σιωπή, στο έργο, σχεδόν αντανακλά το Γιαπωνέζικο θέατρο με τις απόλυτα στυλιζαρισμένες ερμηνείες του, και αποτελεί μία έντονη, απολαυστική ακουστική εμπειρία για τους ακροατές.

Μία ιδιαίτερη βραδιά στο  Φουγάρο,  ένα σύγχρονο, μεγάλο, διαδραστικό έργο τέχνης.

 

Πρόγραμμα

Steve Reich (1936-) , ''DRUMMING'' (Α' μέρος)

Ιάννης Ξενάκης (1922 - 2001), ''OKHO'' για 3 αφρικανικά Djembe

Βαγγέλης Κατσούλης (1949-), ''HEXALOGUE''

Yoshihisa Taira (1937 - 2005), ''HIEROPHONIE 5'' για 6 κρουστούς

 

 

 

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ''ΤΥΠΑΝΑ''

Δεσύλλας Δημήτρης

Τσαγκαράκης Γεράσιμος

Χυτήρης Διονύσης

Φαρμάκης Ανδρέας

Μεταλληνός Νίκος

Γιοβάνος Αλέξανδρος

Διακογιώργης Μιχάλης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση:  Δημήτρης Δεσύλλας

 

Βιογραφικά στοιχεία

ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ «ΤΥΠΑΝΑ»

Το σύνολο κρουστών ''ΤΥΠΑΝΑ'' ιδρύθηκε το 2004 από τον σολίστ και καθηγητή κρουστών Δημήτρη Δεσύλλα. Το σύνολο αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της τάξης μουσικής δωματίου για κρουστά της σχολής του Δ. Δεσύλλα και από εκεί αντλεί το ομόψυχο υλικό του.


Από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του ήταν σαφής ο προσανατολισμός του προς τη σύγχρονη δημιουργία για τα κρουστά. Ο προσανατολισμός του αυτός οδήγησε στην εκτέλεση μεγάλου αριθμού έργων των σύγχρονων δημιουργών όπως J. Cage, Ι. Ξενάκης, Y. Taira, Steve Reich, G. Crumb, N. Ohana, G. Anteil, Θ. Αντωνίου, L. Harrison, C. Chavez, N. Rosauro, S. Fink, E. Varese, όπως και στην εκτέλεση έργων των J.S.Bach, W.A.Mozart κ.α. σε μεταγραφές για κρουστά.

Η αυστηρά επαγγελματική νοοτροπία και ο διαρκής μαθησιακός και συνάμα εξερευνητικός τρόπος λειτουργίας του, οδήγησε το σύνολο σε συνεργασίες με σπουδαία σύνολα και οργανισμούς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Καμεράτα Ορχήστρα Των Φίλων Της Μουσικής, τα μπαλέτα της Ζυρίχης, το Ελληνικό Φεστιβάλ (όπου το σύνολο έχει ήδη συμμετάσχει 2 φορές,

 

παρουσιάζοντας ανάμεσα σε άλλα την πρώτη ελληνική εκτέλεση του έργου του Steve Reich "DRUMMING"), το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, την Εθνική Ορχήστρα Δωματίου της Αρμενίας κ.α. Πρόσφατα συμμετείχε στο μεγάλο διήμερο αφιέρωμα στον Ι. Ξενάκη στο Μ.Μ.Α με την εκτέλεση του έργου "ΠΛΕΙΑΔΕΣ" που το σύνολο έχει ερμηνεύσει σε Α΄ εκτέλεση στην Ελλάδα.

Το σύνολο ''ΤΥΠΑΝΑ'' έχει τιμηθεί με το Β' βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της HELEXPO '08 (Διαγωνισμός με συμμετέχοντες από όλα τα μουσικά όργανα).

*

Ο Δημήτρης Δεσύλλας γεννήθηκε το 1974 στην Κέρκυρα. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Παλαιά Φιλαρμονική Κέρκυρας και συνέχισε στη Σχολή Κρουστών του Ωδείου Αθηνών, με καθηγητή το Νίκο Κορατζίνο, απ’ όπου αποφοίτησε τον Ιούνιο του ’ 92 με διακρίσεις.

Ως υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (πρώτος υπότροφος «Αλεξάνδρα Τριάντη») και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης», συνέχισε τις σπουδές του στη Νέα Υόρκη με τους Roland Kohlof και Raymond Des Roches και στο Βερολίνο με τον Rainer Seegers. Καθοριστική βέβαια στη μουσική του ζωή θεωρείται η σεμιναριακή επαφή του με τον  Sylvio Gualda.

Η σολιστική του παρουσία ήδη από την εποχή των σπουδών στο Ωδείο Αθηνών είναι πολυσχιδής και διαρκής και περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων σε α’ παγκόσμια, ευρωπαϊκή ή ελληνική εκτέλεση όπως και έργα αφιερωμένα στον ίδιο. Αναφορικά θα λέγαμε πως το ρεπερτόριό του εκτείνεται από προκλασικές μεταφορές για κρουστά έως και όλο το σολιστικό ρεπερτόριο του Ιάννη Ξενάκη.

 

Ο Δημήτρης Δεσύλλας έχει πραγματοποιήσει σόλο εμφανίσεις σε αίθουσες όπως το Weil Hall της Ν. Υόρκης, το Merkin Hall της Ν. Υόρκης, το Queen Elizabeth του Λονδίνου, το TSAI Hall της Βοστώνης, το STOA Theater  του Ελσίνκι, το ΜΜΑ, το ΜΜΘ, τα αρχαία Θέατρα της Επιδαύρου, το Θέατρο Ηρώδη Αττικού κ.α.

Δισκογραφικά έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες Bis  (α’ δισκογραφική αποτύπωση «Χαρακτηριστικό Κομμάτι» του Ν. Σκαλκώτα με την ΚΟΘ για σόλο ξυλόφωνο) την αμερικανική BLUENOTE με τον Gury Barton, την αμερικανική Albany Records και

 

 

έχει ηχογραφήσει για το δορυφορικό κανάλι MEZZO, τη Βαυαρική Ραδιοφωνία και την Ελληνική Ραδιοφωνία. Έχει επίσης πραγματοποιήσει την α’ παγκόσμια εκτέλεση

του έργου του Ι. Ξενάκη «Περσέφασσα» στη μορφή εκτέλεσης από έναν κρουστό (Φεστιβάλ Ελσίνκι του 2000 η πρεμιέρα).

 

Πρόσφατα συμμετείχε στο ''Argerich and friends''  στο Μ.Μ.Α. στην 1η παγκόσμια εκτέλεση της ''Ιεροτελεστίας της Άνοιξης'' του Igor Stravinsky για 4 πιάνα και 2 κρουστούς συνδημιουργόντας στη μεταγραφή της.

 

Έχει τις θέσεις του σόλο τυμπανιστή στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Επίσης είναι συνεργάτης της ΚΑΜΕΡΑΤΑ Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το 1992.

 

Το 2000 τιμήθηκε για τη σολιστική του παρουσία με το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου όπως και με το Α’ βραβείο σύνθεσης πρωτότυπης μουσικής για χορό από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχει στο ενεργητικό του σειρά συνθέσεων έργων για κρουστά, μουσικής δωματίου, μουσική για χορό και τελευταία συνέθεσε τη μουσική για το ντοκιμαντέρ 1821 του ΣΚΑΙ.

 

Ο Δημήτρης Δεσύλλας είναι καθηγητής  στο Ωδείο Αθηνών και έχει διατελέσει για χρόνια καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum.

 

******

Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Βουλευτικό

Jean Louis Steuerman

Ρεσιτάλ Πιάνου

(Βραζιλία)

Με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει το  απαιτητικό έργο του Μπαχ -για την ηχογράφηση του οποίου έχει βραβευθεί-, ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Βίλλα Λόμπος, ένα έργο των τελών του 20ου αιώνα, και αγαπημένα έργα Σοπέν ο Βραζιλιάνος πιανίστας Jean Louis Steuerman (Ζαν Λουί Στόγιερμαν) αναμένεται να γοητεύσει και το κοινό του 21ου Φεστιβάλ Ναυπλίου με το Ρεσιτάλ του, την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, στις 21:00, στο Βουλευτικό.

Πρόγραμμα

Johann Sebastian Bach (1685 - 1750): Partita No.5 in G Major, BWV 829

(Preambulum, Allemande, Corrente, Sarabande, Tempo di                       Minuetto, Passepied, Gigue)

 

Heitor Villa-Lobos (1887 - 1959): Bacchianas Brasileiras No 4

(Prelude, Choral, Song of the jungle, Aria, Dance)

Διάλειμμα

Joäo Guilherme Ripper (1959-): Sonata   (1994)

Frederick Chopin (1810 - 1849): Barcarolle op. 60

"                                           Nocturne   op. 48, No 1

"                                           Scherzo op. 31, No 2

 

 

 

 

Βιογραφικό σημείωμα 


Ο πιανίστας Jean Louis Steuerman (Ζαν Λουί Στόγιερμαν) γεννήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο σε μια μουσική οικογένεια. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην ηλικία των τεσσάρων ετών και έκανε το ντεμπούτο του με την Συμφωνική Ορχήστρα της Βραζιλίας, όταν ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών. Το 1967 κέρδισε μία υποτροφία και άρχισε τις σπουδές του, στην Ευρώπη, στο Ωδείο Νεάπολης. Το  1972 κέρδισε βραβείο στο διαγωνισμό  J. S. Bach στη Λειψία και  γρήγορα αναγνωρίστηκε ως σολίστ πιάνου την αναγνώριση σε όλη την Ευρώπη.


Έχει εμφανιστεί  με τη Συμφωνική του Λονδίνου υπό τον  Claudio Abbado, και τη Βασιλική Φιλαρμονική με μαέστρους τους Υ. Menuhin και Vladimir Ashkenazy (με τον οποίο, επίσης,  ερμήνευσε  το Κοντσέρτο  του Britten στο Φεστιβάλ Αθηνών). Έκανε το ντεμπούτο του στο BBC, το 1985, στο πρόγραμμα Promenade Concerts  και έλαβε εξαιρετικές κριτικές όταν ερμήνευσε Concerto in D minor του Bach με την Πολωνική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου.


Έχει ακόμη πάρει μέρος σε συναυλίες με διάφορες μεγάλες ορχήστρες όπως:  English Chamber, Halle, Royal Liverpool Philharmonic, City of Birmingham Symphony Orchestra και την Bournemouth Sinfonietta. Έχει εμφανιστεί με την Gewandhaus της Λειψίας υπό τον Kurt Masur, τη Συμφωνική της Βασιλείας με τονHeinz Holliger, τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι (Κοντσέρτο Tippett για πιάνο), όπως και τις Zurich  Tonhalle, Berlin Symphony, Nouvel Orchestre Philharmonique και την Συμφωνική ορχήστρα του Μιλάνου. Επιπλέον έχει εμφανισθεί και με πολλές αμερικανικές ορχήστρες όπως τις Συμφωνικές Ορχήστρες του  Ντάλας, του Σιάτλ, της Βαλτιμόρης, της Ινδιανάπολης. Περιοδεύει εκτενώς σε όλη Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία δίνοντας ρεσιτάλ και συνεργάζεται σε συναυλίες μουσικής δωματίου με μερικούς από τους καλύτερους μουσικούς του κόσμου.

Το 2011-12 συναυλία ο Jean Louis Steuerman εμφανίζεται με την Φιλαρμονική των Βρυξελλών, την Εθνική Φιλαρμονική Ορχήστρα Ουγγαρίας, την Charlotte Συμφωνική Ορχήστρα, την Petrobras Συμφωνική Ορχήστρα και την Ορχήστρα της Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης της Ουάσιγκτον DC ως μαέστρος και πιανίστας.

 



Την περασμένη σεζόν ο κ. Steuerman επέστρεψε στην Orquestra Simfonica Brasileira στο Ρίο ντε Τζανέιρο και συμμετείχε στις Ορχήστρες των Brevard Festival, Louisville και τη Φιλαρμονική  Fort Wayne. Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης έχει εμφανιστεί  με την Φιλαρμονική του Λονδίνου,  τη Συμφωνική του Μπόρνμαουθ, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ιρλανδίας RTE, τη Συμφωνική της Γιούτα και τη Συμφωνική της Πολιτείας του Sao Paulo, τη Φιλαρμονική της Πόλης του Μεξικού και επιπλέον ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα, τις Κάννες, το Μοντερέυ και αλλού.

Το ρεπερτόριό του εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα περιόδων και ειδών και ο
φροντίζει ιδιαίτερα να περιλαμβάνει και έργα που έχουν γραφτεί στα τέλη του εικοστού αιώνα. Έχει ερμηνεύσει για πρώτη φορά μια σειρά σημαντικών νέων έργων.

Οι ηχογραφήσεις του (Philips Classics) περιλαμβάνουν έργα για πιάνο του Σκριάμπιν, τα έργα του Mendelssohn για πιάνο και ορχήστρα με την Ορχήστρα Δωματίου της Μόσχας, τα Κοντσέρτα για πιάνο του Μπαχ με την Ορχήστρα Δωματίου της Ευρώπης και τις six Partitas  του Μπαχ, ηχογράφηση για την οποία τιμήθηκε με το διάσημο Le Diapason d' Or.  Έχει επίσης ηχογραφήσει
τρεις σουίτες πιάνο του Girolamo Arrigo, το πλήρες έργο για πιάνο του
Othmar Schoeck, που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1999. Πρόσφατα κυκλοφόρησε η ηχογράφησή του των Goldberg Variations του Μπαχ (Actes Sud) όπως και ένα νέο cd με έργα για πιάνο του Άρνολντ Σένμπεργκ (Actes Sud). Έχει, επίσης, ηχογραφήσει με την Orquestra Sinfonica de Estado de Sao Paulo και μαέστρο τον  Roberto Minczuk και τα έργα του Βίλα Λόμπος Bachianas αριθ. 3 και 4  (BIS).

 

*****

 

 

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Βουλευτικό

Arta Arnicane

(Λετονία)

Ρεσιτάλ Πιάνου

Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με μεγάλη χαρά παρουσιάζει την Λετονή πιανίστα Arta Arnicane (Άρτα Αρνικάν) ένα από τα λαμπρότερα ανερχόμενα αστέρια της γενιάς της και της διεθνούς μουσικής σκηνής,. Πολυβραβευμένη και με εξαιρετικές σπουδές η νεαρή καλλιτέχνης με τις μαγευτικές της ερμηνείες ανοίγει το δρόμο  για τη νέα γενιά των ερμηνευτών της κλασικής μουσικής, στο μέλλον.

 

Το Πρόγραμμα

 

Joseph Haydn (1732 - 1809): Sonata σε Μι ύφεση μείζονα Hob. XVI/46

Allegro moderato

Adagio

Finale: presto

César Franck (1822 - 1890): Prelude, Choral and Fugue

 

Διάλειμμα

 

Robert Schumann (1810 - 1856): Symphonic Etudes Op.13

Manuel De Falla (1876 - 1946): Fantasia Baetic

 

 

 

Βιογραφικά Στοιχεία

 

Η νεαρή πιανίστα Arta Arnicane (Άρτα Αρνικάν) από τη  Λετονία γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια και σπούδασε πιάνο σε  εξειδικευμένους μουσικούς οργανισμούς στη Μόσχα, τη Ρίγα, τη Γλασκόβη και τη Ζυρίχη, όπου και ζει σήμερα. Παράλληλα με τις σπουδές της ξεκίνησε και τη διεθνή επαγγελματική της καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου, και έχει κερδίσει πολλά βραβεία κύρους σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής, συμπεριλαμβανομένου του Πρώτου Βραβείου στο Prague Spring International Music Competition, 2011.

Έχει κερδίσει πολλές και σοβαρές υποτροφίες που της έχουν επιτρέψει να σπουδάσει και να αποφοιτήσει με  Master of Music Degree από τη Βασιλική Ακαδημία για τη Μουσική και το Δράμα της Σκωτίας  (2004), την Ακαδημία  Μουσικής της Λετονίας (2008) και το Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Ζυρίχης (2010). Το 2012, η Άρτα έλαβε  Master με διάκριση στη Μουσική Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο των Τεχνών της Ζυρίχης και διδάσκει  στη Ζυρίχη ενώ  διδάσκει και σε Master Classes στο εξωτερικό.

Tο 2011/2012 έδωσε πάνω από πενήντα συναυλίες και εμφανίστηκε σε μερικές από τις πλέον γνωστές αίθουσες συναυλιών του κόσμου, όπως το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Tonhalle στη Ζυρίχη. Ήταν επίσης καλεσμένη σε σημαντικά Φεστιβάλ στην Τσεχία («Άνοιξη της Πράγας») και την Ισπανία («Φεστιβάλ de Musica de Cámara Fundación MonteLeón") και συνεργάστηκε με διάφορες ορχήστρες υπό τη διεύθυνση των John Gibbons, Emil Tabacov, Jan Talich και Martin Lebel.

Το πρόγραμμά της για το 2012/2013  περιλαμβάνει τρεις περιοδείες  στη Μεγάλη Βρετανία,  όπως και συναυλίες και ρεσιτάλ στην Τσεχική Δημοκρατία και τις ΗΠΑ.

****

 

Τρίτη  26 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Βουλευτικό

Katharina Gross 

(Αυστρία)

Ρεσιτάλ Τσέλου

 

Μία ακόμη νεαρή ερμηνεύτρια εμπλουτίζει το πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ Ναυπλίου, αυτή τη φορά σε ένα Ρεσιτάλ Τσέλου. Με πολύ καλές κριτικές και μεγάλη ενεργητικότητα η Katharina Gross (Καταρίνα Γκρος), από την Αυστρία, επέλεξε ένα θαυμάσιο πρόγραμμα που αναδεικνύει τη δική της υψηλή μουσική ποιότητα, ευαισθησία και δεξιοτεχνία αλλά και το ευρύ ρεπερτόριο για τσέλο. 

 

Το Πρόγραμμα

Gaspar Cassado (1897 - 1966): Suite

I Preludio - Fantasia

II Sardana (Danza)

III Intermezzo e danza finale

Domenico Gabrielli (1651 - 1690): Ricercar Nr.7

Gyorgy Ligeti (1923 - 2006): Sonata

I Dialogo

II Capriccio

Διάλειμμα

Ivan Erod (1936-): Hommage a Beethoven

I Molto largo e rubato, con una espressione parlante

II Presto

 

J.S. Bach (1685 - 1750) : Suite in C-Dur, BWV 1009

Prelude

Allemande

Courante

Sarabande

Bourree I & II

Gigue

Με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα

 

Βιογραφικά στοιχεία

H Katharina Gross (Καταρίνα Γκρος), σπούδασε στο Universitat fur Musik und Kunst darstellende του Γκρατς με  τον Hildgund Posch, στη Musikhochschule του Λούμπεκ με τον David Geringas, στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Κολωνίας με τον Frans Helmerson (Kunstlerisches Diplom 2003) και στο Royal Northern College of Music στο Μάντσεστερ με τον Ralph Kirshbaum (Δίπλωμα Επαγγελματικής Απόδοσης 2005). Παρακολούθησε master classes με τους Mstislaw Rostropovich, Martin Lovett, Harvey Shapiro, Karine Georgian και Philippe Muller.

 

 


Ως σολίστ έπαιξε με πολλές ορχήστρες ανάμεσα στις οποίες και τις  Staatsorchester Kassel, τη Symphoniker Thuringer, την State Orchestra of Kiev και τη Philharmonic Orchestra of Klausenburg. Έχει επίσης εμφανιστεί ως σολίστ με τους Salzburg Chamber Soloists στο Kennedy Center Washington DC,  στην The Old Cabell Hall στη Charlottesville, στο American Theatre στο Hampton, στο "Abendmusik» στο Λίνκολν, στο Bethel Performing Arts Series κ.α.


Έδωσε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στα Musikverein και, Konzerthaus της Βιέννης, Concertgebouw του Άμστερνταμ, Salzburger kulturtage, το Φεστιβάλ Santander, Bodenseefestival, Μουσική στα Κάστρα Castelli / Trentin, στο Aulos - Musica da Camera στο Λουγκάνο / Ελβετία, στο Schnittke Kamermuziekdagen στην Ολλανδία, στις Συναυλίες της Πανσελήνου στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Fadj στην Τεχεράνη και στο Φεστιβάλ Al Bustan στη Βηρυτό κ.α.


Έχει ηχογραφήσει  με την συνεργάτιδά της Μαρία Παναγιωτίδου στο πιάνο έργα των Σούμπερτ, Ντα Φάλλα, και Λιγκέτι για την Aulos / Musikado. Το CD έλαβε πολύ καλές κριτικές. Μεταξύ 2006 και 2008 έπαιξε  με το Parkanyi Quartett / ex Orlando και την Καμεράτα Busoni στην Ολλανδία. Το 2007 έδωσε συναυλίες με την Ορχήστρα Esbjerg, της Δανίας μεταξύ 2007 και 2009 έπαιξε με την Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης. Το 2009 ίδρυσε την Ένωση Concertello, που διοργανώνει σειρά συναυλιών, και της οποίας είναι καλλιτεχνικός διευθυντής. www.concertello.net


Το 2010/2011 Katharina Gross επιχορηγήθηκε  από το Αυστριακό Υπουργείο Πολιτισμού, για τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Concertello.
Από το 2011  είναι μέλος του Fresco piano trio στην Ολλανδία. www.frescotrio.com
Το 2011 ηχογράφησε 2 ατομικά CD με έργα Cassado, Ligeti, Harvey και Kodaly για λογαριασμό της Concertello. Έχει λάβει πολλές κριτικές που υπογραμμίζουν ιδιαίτερα τη δεξιοτεχνία της, τη ζωντάνια και την εκφραστικότητά της.

****

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, στις  21:00
Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Anton Pann Ensemble 

Ρουμανική παραδοσιακή μουσική

Constantin Raileanu, κρουστά-φωνή 

Alina Horez βιολί

Alexandru Stoica ούτι

Andrei Zamfir σάζι 

Το φωνητικό και ορχηστρικό σύνολο Anton Pann καταθέτει μια πρόταση ερμηνείας της παραδοσιακής μουσικής της Ρουμανίας. Οι ορχηστρικές διασκευές βασίζονται στην έρευνα του είδους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απόδοση του ήθους της εποχής και την αναβίωση της παραδοσιακής μουσικής μέσα από την νεανική ορμή του σχήματος.

Το πρόγραμμα περιέχει μουσική της Ρουμανικής βασιλικής αυλής από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα, με έντονες τις ανατολικές επιρροές που ήταν της μόδας εκείνη την εποχή και, επίσης, έργα που έχουν τις ρίζες τους στην αγροτική και αστική Ρουμάνικη παράδοση. Επίσης παρουσιάζονται αρκετά έργα από την ελληνική και οθωμανική παράδοση των τελευταίων αιώνων, που παρουσιάζουν κοινά στοιχεία με την Ρουμάνικη μουσική.  

Τις ορχηστρικές προσαρμογές της συναυλίας επιμελήθηκε ο  Constantin Raileanu, (Κονσταντίν  Ραϊλεάνου)  μεταπτυχιακός ερευνητής του  Μουσικού Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου και παίζουν οι Horez Alina ( η Αλίνα Χόρεζ) (Βιολί), Stoica Alexandru (Αλεξάντρου Στόικα) (ούτι), Zamfir Andrei (Αντρέι Ζαμφίρ) (σάζι) και Raileanu Constantin (κρουστά - φωνή).


Το Πρόγραμμα

 

1. Bordeiasi, bordei bordei- Anton Pann collection

 

 

2. Lelita Saftita - Anton Pann collection

3. Nu mai poci de ostenit - Anton Pann collection

4. Jianul- Anton Pann/ Cântec lautaresc collection

5. Mugur, mugurel- Anton Pann collection

6. Pesrev makam Rast- Dimitrie Cantemir collection

7. Pesrev makam Zengule- Dimitrie Cantemir collection

8. Nu ma pedepsi stăpână/Hicaz Sirto- Anton Pann collection / Abdul Aziz

9. De-ai stii sufletelul meu/  Apo xeno- Anton Pann collection / folklor

10.Colaj de dansuri româneşti 1- folklor

11. Pesrev makam Muhayer- Dimitrie Cantemir collection / Ali Ufki

12. Ah, a mea iubită floare- Gheorghe Ucenescu collection

13. Colaj de dansuri 2- folklor

14. Longa Nikriz- Tanbur Cemil Bey

15. Ehe gia/ Kasapico- folklor

16. Si noi la Ilinca - Anton Pann collection

 

Το πάθος για τη Ρουμανική παράδοση συνένωσε ένα σύνολο από ενθουσιώδεις μουσικούς σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ένα σύγχρονο ρεπερτόριο, που να συνδυάζει αρμονικά την παλιά  λόγια, αυλική μεσαιωνική  μουσική -της βασιλικής αυλής και των ευγενών- με τη  δημώδη, λαϊκή, έντεχνη μουσική -μουσική των προαστίων και των χωριών της Ρουμανίας.

Με το πέρασμα του χρόνου, το σύνολο Anton Pann εξελίχθηκε ακολουθώντας τους μετασχηματισμούς των τεχνικών και ερμηνευτικών αναγκών της ίδιας της μουσικής.

*****

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Βουλευτικό

Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Ρεσιτάλ Πιάνου

Με λαμπρή διεθνή καριέρα, ξεχωριστές ηχογραφήσεις, θριαμβευτικές κριτικές και πολυάριθμες συνεργασίες  ο συνθέτης, πιανίστας και  Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Γιώργος -Εμμανουήλ Λαζαρίδης συμμετέχει για πρώτη φορά στο 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου για να "ταξιδεύσει" το φιλόμουσο κοινό του σε Εικόνες από μία Έκθεση, και σε χώρους Φαντασίας μέσα από τα πλήκτρα του πιάνου.

 

Το Πρόγραμμα

Franz. Schubert (1797 - 1828): Σονάτα αρ. 13, έργο 120 σε λα μείζονα

F. Schubert:  Φαντασία Op.15 σε ντο μείζονα "Wanderer"

Διάλειμμα

Modest Mussorgsky (1839 - 1881): Εικόνες από μία Έκθεση

(Promenade, Gnomus, Promenade, The Old Castle, Promenade, The Tuileries,
Bydlo, Promenade, Ballet of Unhatched chicks, 2 Polish Jews, The Market,             Place at Limoges, The Catacombs, The Hut on Fowls Legs, The Great Gate of             Kiev)

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης ξεκίνησε να παρουσιάζεται στο κοινό σαν πιανίστας, συνθέτης και αυτοσχεδιαστής από τα έξι του χρόνια. Σήμερα, 33 χρονών, διανύει μια λαμπρή διεθνή καριέρα και οι εκτελέσεις του έχουν χαρακτηριστεί ως «τόσο ξεχωριστές, που είναι υπεράνω σύγκρισης ακόμη και όταν σκεφτούμε

 

 

 

σπουδαίες ηχογραφήσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (Grammophone Music Magazine).

Έχει δώσει συναυλίες στα μεγαλύτερα μουσικά κέντρα στον κόσμο καθώς και σε διεθνή φεστιβάλ από το Μεξικό ως την Αίγυπτο, όπως τα φεστιβάλ Chopin, Montpellier, Harrogate, Monterrey κ.α. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίες φιλαρμονικές και συμφωνικές ορχήστρες όπως οι Φιλαρμονικές της Αγίας Πετρούπολης, του Λονδίνου, του Μονάχου και του Στρασβούργου,  υπό την διεύθυνση μεγάλων αρχιμουσικών όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Michael Tilson Thomas κ.α. Έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένα σχήματα μουσικής δωματίου όπως το Medici Quartet, το Ysaye Quartet και το Wienner Octet  και με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής.

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες (Ίδρυμα Hattori, Ίδρυμα Ωνάση, Ίδρυμα Λεβέντη, Βασιλομήτωρ Queen Elizabeth κ.α.), με βραβεία (Ακαδημία Αθηνών, Βασιλικό Κολλέγιο, Βελγική Tηλεόραση, Steinway & Sons, Worshipful Company of Musicians, Lasmo Staffa κ.α.) καθώς και με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά αφιερώματα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ελλάδα.  Ηχογραφήσεις του έχουν επιλεγεί ανάμεσα στις καλύτερες όλων των εποχών από έγκυρα διεθνή μουσικά περιοδικά μουσικής όπως τα BBC Music Magazine, Classic FM, International Piano κ.α. Έχει επίσης παραδώσει σεμινάρια και masterclass στο πανεπιστήμιο του Birmingham, στο Trinity College of Music, στο Royal College of Music, στο Μέγαρο Μουσικής κ.α.

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει οργανική και χορωδιακή μουσική, όπως και μουσική για θέατρο και χορό, με αναθέσεις πολλών ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανισμών όπως το Wigmore Hall, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Europa Cantat, το Birmingham New Arts Festival κ.α.

Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς κοινότητας μουσικών για την ειρήνη «ADAP» και του διεθνούς φεστιβάλ “Μουσικό Χωριό”. Από τον Σεπτέμβριο 2010 έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και είναι μέλος της τριμελούς επιτροπής συντονισμού του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημητρίων. Κατά την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο προγραμματίζονται εμφανίσεις του στην Αμερική και την Ευρώπη, καθώς και συνεργασίες με την Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, με την Φιλαρμονική του Κατάρ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Μέσα στο 2012 θα κυκλοφορήσουν δύο νέοι δίσκοι του με έργα Franz Schubert από την εταιρία SOMM και με έργα Γιώργου Κουμεντάκη από την εταιρία ECM.

 

Παρασκευή  29 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Φουγάρο

«ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ»

Μουσική και Λόγος

Πορτραίτα Γυναικών

Μάγδα Μαυρογιάννη: Ηθοποιός - Συγγραφέας - Σκηνοθέτης

Κατερίνα Ρούσσου: Μεσόφωνος

Αλεξάνδρα Νομίδου: Πιανίστα

Η Μάγδα Μαυρογιάννη δημιουργός του Κύκλου «Πορτραίτα Γυναικών»,  σε συνεργασία με την μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου παρουσιάζουν  το Μουσικό Αναλόγιο «Μια άλλη Φρίντα», την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012, στις 21:00, στο Φουγάρο, -ένα  σύγχρονο, μεγάλο, διαδραστικό έργο τέχνης-  στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Την ιστορία της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο μέσα από τα μάτια της αδελφής της  αλλά και τον ισχυρό ανταγωνισμό τους, έγραψε και σκηνοθέτησε η  ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, η οποία στην παράσταση υποδύεται την αδελφή της ζωγράφου.

Με την τέχνη της, η Φρίντα Κάλο κατάφερε να αντιμετωπίσει τα απανωτά χτυπήματα της μοίρας, μετατρέποντάς τα σε ενεργοποιό δύναμη και κίνητρο για δημιουργία.  Μέσα από το έργο και την έντονη προσωπικότητά της άφησε τη σφραγίδα της ανεξίτηλη στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Η Φρίντα Κάλο πέρασε στην ιστορία σαν αστέρι και η αδελφή της σαν σκιά. Μέσα από τα δικά της λόγια και συναισθήματα το Μουσικό Αναλόγιο "Μια άλλη Φρίντα" θα ταξιδέψει τους θεατές στην περιπετειώδη ζωή της ξεχωριστής καλλιτέχνιδας. «Αισθάνομαι ότι έχω ζήσει όλη μου τη ζωή μέσα από τη Φρίντα σαν μια άλλη

Φρίντα». «Πάνω στα θαμπά τζάμια ζωγράφιζε μια πόρτα κι απ΄ αυτήν την πόρτα το έσκαγα με την φαντασία μου με μεγάλη χαρά και φούρια …».

Η συμμετοχή της πιανίστας Αλεξάνδρας Νομίδου και της μεσοφώνου Κατερίνας Ρούσσου πλαισιώνουν το ταξίδι με πολλή μουσική από τη Λατινική Αμερική και το Μεξικό (A. Piazzolla, A. Ginastera, H. Villa-Lobos, M. Ponce, C. Guastavino, E. Lecuona, E. Granados), αλλά και έργα των F. Chopin, F. Poulenc, D. Shostakovitch και A. Scriabin.  Στο πρόγραμμα  συμπεριλαμβάνεται κι ένα έργο του συνθέτη Στάθη Γυφτάκη, βασισμένο σε ένα ποίημα του Pablo Neruda.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτης και μουσικός Μάγδα Μαυρογιάννη εμπνέεται από γυναικείες προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στο χρόνο, και δημιουργεί τη σειρά «classic music box». Η ζωή της Κλάρα Σούμαν, της Άννα Μαγκταλένα Μπαχ, της Άλμα Μάλερ, της Κόζιμα Βάγκνερ, της Άννα Φρόυντ, της Αθάνατης Αγαπημένης του Μπετόβεν,  της πριγκίπισσας Σίσσυ και άλλων, ζωντανεύουν ξανά μέσα από μουσικό-θεατρικά αναλόγια που ακροβατούν ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική. Τα αναλόγια αυτά έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και το εξωτερικό σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

 

Βιογραφικά στοιχεία

Η Μάγδα Μαυρογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε μουσική και θέατρο στο  Εθνικό Ωδείο, Ecole Normale και Conservatoire dArt Dramatique, στο Παρίσι.  Παρακολούθησε σεμινάρια με τον T. Suzuki στη Ν. Υόρκη.  Ξεκίνησε την καριέρα της με τη Γαλλική ταινία «Celles quon a pas eu».  Έπαιξε στο Theatre Nationale de Chaillot με τον Antoine Vittez. Συμμετείχε σε θεατρικές, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία και Ελβετία, ερμηνεύοντας δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς, στον Α. Βιτέz, τον Φρανσίς Υστέρ, Μπρούνο Μπαγιέν, Ζαν Κλωντ Μπριαλύ, Μυλέν Ντεμονζώ, Μισέλ Ομών.  Διετέλεσε ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ.   Μεταφράζει για το θέατρο. Διδάσκει κλασσικό πιάνο στο Εθνικό Ωδείο.  Δημιούργησε τη Θεατρική εταιρεία «ΑΞΙΑ», ανέβασε τα έργα της  Sakura, Black story, Αδάμ και Χαλιμά, Δίδυμες.  Επίσης δημιούργησε το «Classic Music Box», δηλαδή μουσικά αναλόγια, τα οποία γράφει, αφηγείται και τα δένει με κλασσική μουσική, έχοντας στο πλευρό της εκλεκτούς μουσικούς, που

 

παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι:  Λυρική Σκηνή - Μουσείο Μπενάκη - Ίδρυμα Θεοχαράκη - Παρνασσός - Salle Cortot - Cite de la musique.  Άλμα Μάλερ - Σονάτα του Κρόιτσερ - Μέσα από το βλέμμα της Nellys - Κάρμεν μ’ ένα ρόδο στα μαλλιά - Κλάρα Σούμαν - Μότσαρτ ο δρόμος προς την Πράγα - I love opera - Διάσημα ντουέτα - Γεωργία Σάνδη - Άννα Μαγκνταλένα Μπαχ - Σύσσι φύλλα ημερολογίου - Αθάνατη Αγαπημένη - Κοζιμα Βάγκνερ - Από τον Μότσαρτ στον Μάλερ, κ.ά.

*

Η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου σπούδασε τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της Ιουλίας Τρούσσα. Παράλληλα αποφοίτησε από το ΕΜΠ στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Με υποτροφίες “Μαρία Κάλλας” και “Α. Ωνάσης” συνέχισε τις σπουδές τις Σχολή της Όπερας της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνο, από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη διάκριση DipRAM. Από τον Σεπτέμβριο 2008 σπουδάζει στην Ακαδημία Μουσικής της Λουμπλιάνα με την καθηγήτρια Alenka Dernač-Bunta.

Τον Οκτώβριο 2011 τραγούδησε τον ρόλο της Μαρτσελλίνα στην όπερα του Μότσαρτ ¨Οι γάμοι του Φίγκαρο¨ στην Γερμανία σε μια νέα παραγωγή του θεάτρου ETA-Hoffmann. Έχει τραγουδήσει την Τρίτη Κυρία στον «Μαγικό Αυλό» με την British Youth Opera, καθώς και ένα από τα κορίτσια των λουλουδιών στην όπερα “Parsifal” του R.Wagner για την London Wagner Society. Σε παραγωγές των ακαδημιών έχει τραγουδήσει τους ρόλους Cherubino και Marcellina στους «Γάμους του Φίγκαρο», Vava στην όπερα «Cheryomushki» του Σοστακόβιτς, Il Destino και Furia στην όπερα «La Calisto» του Cavalli.

Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Λουμπλιάνας, την Διεθνή Ακαδημία Μπαχ υπό τον Χέλμουτ Ρίλλιγκ, την Ορχήστρα και Χορωδία του «Ωδείου Φίλιππος Νάκας», έχοντας τραγουδήσει σε έργα όπως το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, τη «2η Συμφωνία» του Μάλερ και «Όρνιθες» του Μ. Χατζιδάκι. Τον Απρίλιο 2010 τραγούδησε πλάι στο διάσημο τενόρο Χοσέ Κούρα σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά. Έχει τραγουδήσει σε αίθουσες όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Palacio de Festivales του Santander, το Cankarjev Dom στη Λουμπλιάνα και τη Sala Banfield-Tripcovich στη Τεργέστη. Έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό: «Encuentro de Musica y Academia» στο Santander της Ισπανίας, “Plaisir

 

de musiques” στο Annecy, Καλοκαιρινό Φεστιβάλ του Bohinj. Με την ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου δημιούργησαν μια μουσικό-θεατρική παράσταση για την ζωή της διάσημης μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο,.

Έχει ηχογραφήσει αποσπάσματα από τους  «Γάμους του Φίγκαρο» (Marcellina) για το ραδιόφωνο του BBC3, 5 τραγούδια του Μ. Δραγούμη για το λογοτεχνικό περιοδικό «Νέα Συντέλεια» και 2 τραγούδια του Δ. Θέμελη σε ποίηση Γ. Κάρτερ για το ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης.

*

Η Αλεξάνδρα Νομίδου άρχισε να σπουδάζει πιάνο σε ηλικία 6 ετών στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με πρώτο βραβείο παμψηφεί στο πιάνο και την μουσική δωματίου. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές της δίπλα στους καθηγητές Pierre Sancan και Yvonne Lefébure. Παρακολούθησε ανώτερα μαθήματα με τον Yevgueni Malinine και την Aline Fidler και συμμετείχε με υποτροφία σε σεμινάριο του Leon Fleischer στο φημισμένο Tanglewood Music Center στις Η.Π.Α.

Πολύ νέα άρχισε την καλλιτεχνική της καριέρα με εμφανίσεις στην Γαλλία, Ελβετία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία, Η.Π.Α., σαν σολίστ με σημαντικές ορχήστρες, όπως την  Ορχήστρα Δωματίου της Νορβηγίας, την Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης, τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, και σε συναυλίες μουσικής δωματίου, κυρίως με το Trio Hellénique. Έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ,όπου πρόσφατα ερμήνευσε το 2ο κοντσέρτο του Πέτρου Πετρίδη σε Α` εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.

Έχει ηχογραφήσει για την Ε.Μ.Ι. δύο δίσκους με έργα Σούμαν, Σούμπερτ, Μπραμς και Ραβέλ, που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.

Από το 2005 δημιούργησε στην Αθήνα τον κύκλο συναυλιών «Γύρω απ` το πιάνο» του οποίου είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

******

 

Σάββατο  30 Ιουνίου 2012, στις 19:00

Βουλευτικό

Ανοικτή Συζήτηση

"Ρημάζει"

ένα ποίημα για την κρίση του Γιώργου Βέλτσου

Ο ποιητής συζητά

με τον σκηνοθέτη Βίκτωρα Αρδίττη

για τα τεκταινόμενα

 

Βιογραφικά στοιχεία

Γιώργος Βέλτσος

Γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη και Κοινωνιολογία στο Παρίσι. Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Συνεργάζεται με την εφημερίδα "Το Βήμα" και έχει γράψει γύρω στα 40 βιβλία (δοκίμιο, θέατρο, ποίηση). Θεατρικά του έργα έχει ανεβεί από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, την Ρούλα Πατεράκη, τον Κωστή Καπελώνη και τον Θέμη Μουμουλίδη.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. (Το γαλλικό περιοδικό Poésie, τεύχος 135, Απρίλιος 2011, δημοσιεύει το ποίημα "Ρημάζει" σε μετάφραση της Michèle Valley).

Τον Οκτώβριο του 2011 προσκεκλημένος στο Megaron Plus (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) μίλησε για το ποιητικό του έργο και το Δεκέμβριο του 2011 στο πλαίσιο των αναγνώσεων των Πλατωνικών Διαλόγων υποδύθηκε τον Σωκράτη στο Συμπόσιο μαζί με τους ηθοποιούς Άκι Βλουτή και Μυρτώ Ρήγου.

 

 

 

 

Έχει τιμηθεί από την Γαλλική Κυβέρνηση με το παράσημο "Ordre des Palmes Académiques" (14.2.2008) και πρόσφατα το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε τον τίτλο "Chevalier des Arts et des Lettres".

 

Bίκτωρ Aρδίττης

Γεννήθηκε στην Aθήνα το 1953. Σπούδασε Oικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Θεατρολογία στο Université de Paris III – Sorbonne Nouvelle με καθηγητές τους Bernard Dort και Georges Banu. Φοίτησε στη σχολή του «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου». Mαθήτευσε πλάι στους σκηνοθέτες Antoine Vitez και Γιώργο Σεβαστίκογλου, καθώς και στο θίασο «Schaubühne» του Bερολίνου. Πρώτη του επαγγελματική σκηνοθεσία το 1984. Συνεργάστηκε με τη ραδιοφωνία ως σκηνοθέτης και παραγωγός εκπομπών λόγου για το θέατρο. Tο 1987 συμμετείχε στη δημιουργία του θεσμού του «Θεατρικού Aναλογίου» στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας. Tο 1988 υπήρξε συνιδρυτής του «Θεάτρου Πάτρας», στη διεύθυνση του οποίου παρέμεινε για ένα χρόνο. Tο 1992 συμμετείχε στη δημιουργία του εναλλακτικού πολυδύναμου κέντρου τεχνών "Φούρνος" στην Aθήνα. Tο 1997 ίδρυσε το θίασο «Θέατρο του Λόγου» που επιχορηγήθηκε από το YΠ.ΠO. Yπήρξε Kαλλιτεχνικός Διευθυντής του Kρατικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος από το 2001 ώς το 2004. Yπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Θεάτρων της Eυρώπης (Union des Théâtres de l’Europe) από το 2002 μέχρι το 2004, όπου και παραμένει σήμερα ως ανεξάρτητο μέλος. Δίδαξε στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών από το 1992 ώς το 1998, καθώς και στην Aνωτέρα Σχολή Δραματικής Tέχνης "Bεάκη". Από το 2007 είναι Υπεύθυνος Σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2008 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Université de Paris III. Στο Tμήμα Θεάτρου της Σχολής Kαλών Tεχνών του Α.Π.Θ., διδάσκει από το 1997 και είναι σήμερα Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει πάρει μέρος σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια. Άρθρα και μεταφράσεις του για το θέατρο έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Chaillot, Études Théâtrales, Alternatives Théâtrales, Aντί, Λέξη, Δρώμενα, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Έχει σκηνοθετήσει σε κρατικά θέατρα, ΔH.ΠE.ΘE. και επιχορηγούμενους θιάσους, καθώς

 

και στο Teatro Stabile του Τορίνου, έργα των: Mαριβώ, Kλωντέλ, Tεννεσσή Oυίλλιαμς, Mισέλ Bιναβέρ, Aλφρέντ ντε Mυσσέ, Στρίντμπεργκ, Nτυράς, Kολτές, Xάινερ Mύλλερ, Pακίνα, Γκαίτε, Στέρνχάιμ και Σοφοκλή, Xουρμούζη, Mητσάκη, Mαδαρού, Mαρίας Λαϊνά, Λούλας Aναγνωστάκη, Άρη Aλεξάνδρου, Γιάννη Ρίτσου, Μαρίας Ευσταθιάδη κ.ά. Aσχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σκηνοθεσία στην όπερα και το σύγχρονο μουσικό θέατρο, στο Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, στο Φεστιβάλ Άργους κ.ά., όπου ανέβασε έργα των: Mότσαρτ, Mοντεβέρντι, Γκλουκ, Mενόττι, Σατί και B. Pιζιώτη, X. Bρόντου, M. Aδάμη, Θ. Aντωνίου, Γ. Kουμεντάκη, Θ. Aμπαζή κ.α. Τελευταία σκηνοθετική εργασία του: το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη Η Νίκη στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου (Αθήνα, Δεκέμβριος 2011).

 

*****

Σάββατο  30 Ιουνίου 2012, στις 21:00

Βουλευτικό

Bjarke Mogensen  

ακορντεόν

Συμμετέχει ο Γιάννης Βακαρέλης στο πιάνο

(Δανία - Ελλάδα)

Όταν συμπράττουν δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες όπως ο Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου και διακεκριμένος πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης με τον Δανό ιδιαίτερα ταλαντούχο σολίστ του ακορντεόν Bjarke Mogensen (Μπιάρκε Μόγκενσεν), τότε  η βραδιά γίνεται μια μεγάλη γιορτή της μουσικής και το ταξίδι ξεκινά από τον Σκαρλάτι και με στάσεις σε έργα Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ περνά στον Σέζαρ Φρανκ για να καταλήξει στον Μάρτιν Λόχσε και τον Άστορ Πιατσόλα και τον δικό μας συνθέτη Χρήστο Φαρμάκη και την Πρώτη Παγκόσμια εκτέλεση του έργου του "Satyr". Μία μαγική βραδιά γεμάτη ηχοχρώματα της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης. 

 

Το Πρόγραμμα

 

Domenico Scarlatti (1685-1750):  Sonata

Martin Lohse (1971-): Passing I (2010)

Domenico Scarlatti: Sonata 

Martin Lohse: Passing II (2011) 

Domenico Scarlatti:  Sonata

 

P.I Tchaikovsky (1840 - 1893):  Nocturne

arr. Bjarke Mogensen

Sergei Prokofiev (1891-1953: ) Scherzo & March

arr. Bjarke Mogensen

 

Διάλειμμα

 

Two Russian folksongs (solo)

trad. arr. Piotr Londonov

Ei Ukhnem (solo)

trad. arr. Vatcheslav Chernikov

 

Bjarke Mogensen - Γιάννης Βακαρέλης

 

Cesar Franck (1822-1890):      Prelude, Fugue et Variation

 

Astor Piazzolla (1921-1992):   Novitango, Oblivion, Libertango

arr. Bjarke Mogensen

 

Christos Farmakis (1981-): Satyr Παγκόσμια πρεμιέρα

 

 

Με την Αιγίδα της Πρεσβείας της Δανίας στην Ελλάδα

*

 

Βιογραφικά Στοιχεία

 

Bjarke Mogensen (Μπιάρκε Μόγκενσεν) ερμηνεύει εκπληκτικά τα έργα που έχει  ηχογραφήσει. Μία φορά να τον ακούσεις δεν τον ξεχνάς ποτέ". Με αυτό τον τρόπο αναφέρεται ο Norman Lebrecht, ένας από τους κορυφαίους κριτικούς μουσικής του κόσμου, στον Bjarke Mogensen    Ο  Bjarke Mogensen (γεν. 1985, στη Νήσο Bornholm, Δανία) είναι το νέο αστέρι του ακορντεόν σε μια χώρα με υψηλής ποιότητας επίπεδο και παράδοση στο  ακορντεόν.

 

 

Είναι ένα από εκείνα τα σπάνια ταλέντα που φαίνεται να έχουν γεννηθεί μαζί με το ακορντεόν τους.  Ο  Bjarke Mogensen άρχισε να μεταφέρει το βαρύ όργανο στους ώμους του στα επτά του χρόνια και πολύ γρήγορα έφτασε σε ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο. Στα 13 έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ σε μια γερμανική εκπομπή στην τηλεόραση με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μονάχου.

Στο 14 του κέρδισε  το Χρυσό Μετάλλιο  και το Βραβείο Ταλέντου στο Μουσικό Διαγωνισμό Berlingske Tidende όπως και την Υποτροφία Jacob Gade.  Η ευρεία αναγνώρισή του στη Δανία ήλθε όταν κέρδισε ως σολίστ τον διαγωνισμό DR TV "Spil for Livet", ενώ την  ίδια χρονιά κέρδισε και το Βραβείο Μουσικής Victor Borge.

Σπούδασε με τον Geir Draugsvoll στη Βασιλική Δανική Ακαδημία Μουσικής της Κοπεγχάγης, όπου σήμερα και ο ίδιος διδάσκει μουσική δωματίου.

Έχει δώσει σόλο συναυλίες σε πολλά μέρη του κόσμου, από τη Νέα Υόρκη έως  τη Μόσχα, από την Ισλανδία έως την Τουρκία. Έχει παίξει μουσική δωματίου με τον βιολονίστα Augustin Dumay και τον  Gidon Kremer.

Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως οι Βιρτουόζοι της Μόσχας, η Kremerata Baltica, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας και η Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, και με αρχιμουσικούς, ανάμεσα σε άλλους, τους  John Storgårds, Lan Shui, Rolf Gupta και Vladimir Spivakov. Το ρεπερτόριό του είναι σχεδόν απεριόριστο και κυμαίνεται από παραδοσιακά μουσικά έργα και  δικές του μεταγραφές έως νέα σύγχρονα έργα για ακορντεόν.

Μια μεγάλη σειρά από συνεργασίες με εξέχοντες συνθέτες έχει οδηγήσει στη σύνθεση  πολλών νέων έργων  (κοντσέρτα, μουσικής δωματίου και έργα σόλο) ειδικά για τον  Bjarke Mogensen. Ήδη από  τα φοιτητικά του χρόνια έχει ηχογραφήσει  4 CD  με σόλο εκτελέσεις και  κοντσέρτα για  ακορντεόν με τις εταιρείες Orchid Classics και  Dacapo Records Σπουδών και Dacapo, εκδόσεις  που γνώρισαν διθυραμβικές κριτικές.

*

 

Ο διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης πραγματοποιεί διεθνή καριέρα μετά την κατάκτηση του πρώτου Βραβείου στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου

 

 

 

 

«Βασίλισσα Σοφία» στη Μαδρίτη το 1979, με εμφανίσεις σε Βόρειο και Νότιο

Αμερική, Ιαπωνία και Άπω Ανατολή, καθώς και στην Ευρώπη.

 

Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μαέστρους όπως Simon Rattle, Lorin Maazel, Kurt Masur, Mstislav Rostropovich, Christoph Eschenbach, Vladimir Ashkenazy, Yehudi Menuhin, Charles Dutoit, Marek Janowski, Colin Davis, και με Ορχήστρες, όπως Staatskappelle Dresden, Gewandhaus Leipzig, Philharmonia, Bavarian Radio Symphony, Orchestre de Paris, City of Birmigham Symphony, Orchestre National de France, Wiener Symphoniker, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Nazionale della RAI, μεταξύ άλλων.

 

Στις τελευταίες σαιζόν ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις του με τον Zubin Mehta και την Ορχήστρα Maggio Musicale Fiorentino, τον Esa-Pekka Salonen και την Philharmonia Orchestra, τον Sakari Oramo και την Finnish Radio Symphony Orchestra, τον Yutaka Sado και την Orchestre Philharmonique de Radio France, τον Vladimir Fedoseev και την Wiener Concert Verein, τον Nicolai Alexeev και την Dresden Philharmonie, καθώς και την St.Martin-in-the Fields Orchestra.

Ο Γιάννης Βακαρέλης τον προσεχή Οκτώβριο (2012) εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ναυπλίου από την ίδρυσή του το 1992.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας έχει βραβεύσει τον Γιάννη Βακαρέλη με το Παράσημο του Χρυσού Φοίνικα.

 

*****

 

Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 12:00

Βουλευτικό

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο

Παναγιώτης Τζιώτης, βιολί

Ισίδωρος Σιδέρης, βιολοντσέλο

Μία ευτυχής σύμπραξη τριών διακεκριμένων μουσικών σε ξεχωριστά έργα της παγκόσμιας μουσικής κληρονομιάς, ειδικά για το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Το Πρόγραμμα

Dmitri Shostakovich (1906 - 1975): Prelude and Fugue n.14 in Eb minor

Sergei Rachmaninoff (1873 - 1943): Sonata n.2 op36 (original version 1913)

Nikolai Kapustin (1937-): 2 Etudes from Concert Etudes op.40 (n.2 reverie, n.8                                                            Finale)

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο 

Διάλειμμα

Felix Mendelssohn (1809 - 1847): Piano Trio No. 2 in C minor, Op. 66 

Molto allegro ed agitato

Andante con moto tranquillo

Scherzo: Leggiero e vivace

Finale: Allegro assai appassionato

Αχιλλέας Γουάστωρ πιάνο

Παναγιώτης Τζιώτης βιολί

Ισίδωρος Σιδέρης βιολοντσέλο

 

 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αχιλλέας Γουάστωρ γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο με τις Α. Κανελλάκου και Μ. Ρώτα στο Ωδείο Αθηνών απ’ όπου πήρε δίπλωμα πιάνου το 1996 με Α’ βραβείο παμψηφεί και τιμητική διάκριση. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα με τον Vladimir Kraniev στο Αννόβερο.

Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ ερμηνεύοντας έργα από το κλασικό ως το σύγχρονο ρεπερτόριο, καθώς και έργα Ελλήνων συνθετών. Επίσης, έχει ηχογραφήσει το σύνολο των έργων για πιάνο του Δημήτρη Μαχαιρίτσα.

Έχει συνεργαστεί σαν σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων. Από το 1997 είναι  μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής (Κ.Ο.Ε.Μ). Τέλος από το 2008 συνεργάζεται με τη μεσόφωνο Αγνή Μπάλτσα με την οποία έχουν δώσει σειρά συναυλιών στην Αυστρία τη Γερμανία και την Ελβετία.

*

Ο Παναγιώτης Τζιώτης ξεκίνησε τις σπουδές βιολιού στην τάξη του Ιωάννη Τζουμάνη, σε ηλικία 7 χρονών. Αποφοίτησε τον Ιανουάριο 1997 αποκτώντας το Δίπλωμα Βιολιού του Ωδείου Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί και Διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του με τη σολίστ Mayumi Fujikawa στο Trinity College of Music (TCM), London. Κατά την τετραετή φοίτησή του εκεί του απονεμήθηκαν διάφοροι μεταπτυχιακοί τίτλοι, μεταξύ των οποίων και το Master of Music in Performance (MMus in Perf) με Διάκριση. Το 2004 χάρις σε μια εκπαιδευτική άδεια μελέτησε βιολί αρχικά με τον  Nick Whiting, κορυφαίο της BBC NOW και έπειτα στο Royal Northern College of Mucic (RNCM), Manchester με τον εξάρχοντα της BBC Philharmonic και διακεκριμένο παιδαγωγό, Yuri Torchinsky. Τον Ιούνιο του 2007 απέκτησε το RNCM Postgraduate Diploma με Διάκριση.


Έχει λάβει υποτροφίες από διάφορους οργανισμούς όπως το TCM, το RWCMD, το RNCM, το ΙΚΥ και τον σύλλογο «οι Φίλοι της Μουσικής». Έχει μετάσχει σε πολλά master classes και ανάμεσα στους μέντορές του αριθμούνται οι Zvi Zitlin, Majiek Rakovski, Kasuki Sawa, Diana Cummings, Antony Marwood, καθώς και μέλη συνόλων όπως το Floristan and the Gould Trio, οι Lindsays, το Endellion και το Eroica Quartet.


Στις διακρίσεις του στο εξωτερικό περιλαμβάνονται το Vivian Joseph Award (TCM, 1999) για σόλο βιολί και το Cavatina Chamber Music Trust Award (RWCMD, 2004) με το πιάνο τρίο του, Trio Arte. Έχει δώσει σειρά από ρεσιτάλ στο Λονδίνο και έχει εμφανιστεί ως σολίστ στο Lahti, Finland, στο Manchester, UK,  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με την Καμεράτα, καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς 138 με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ). Κατά τη διαμονή του στην Αγγλία έχει εργαστεί ως έκτακτος μουσικός με την London Symphony Orchestra (LSO) και την BBC National Orchestra of Wales (BBC NOW). Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως μόνιμος μουσικός της ΚΟΑ. Είναι μέλος του πιάνο τρίο Distanza, του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών, καθώς και του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.

 

*

Ο Ισίδωρος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο σε ηλικία δέκα ετών με δάσκαλο τον Νίκο Κοτζιά. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους καθηγητές Ελευθέριο Παπασταύρου και Βύρωνα Φιδετζή, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα με Άριστα και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold/Dortmund, στο τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) κοντά στον καθηγητή Prof. Gotthard Popp, λαμβάνοντας το 2001 Δίπλωμα βιολοντσέλου.

Έχει συμμετάσχει σε διεθνή σεμινάρια βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους David Geringas, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Maria Kliegel, Marcio Carneiro, Truls Svane καθώς και στην Internationale Ensemble Modern Akademie.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και έχει εμφανιστεί σε φεστιβάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία,  Γερμανία, Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Είναι μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και από το 2001  μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία εκτελεί χρέη Κορυφαίου Β΄.

******

Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 21:00

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

Εθνική Λυρική Σκηνή

Όπερα της Βαλίτσας

Μποέμ

Τζάκομο Πουτσίνι

Με υπέρτιτλους στα ελληνικά

Η δεύτερη παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» είναι η θρυλική όπερα Μποέμ του Τζάκομο Πουτσίνι. Η Μποέμ θα παρουσιαστεί στο 21ο Φεστιβάλ του Ναυπλίου την Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 21:00, στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου κλείνοντας έτσι το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα.

Η υπόθεση αφορά στον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατο της κοπέλας, από φυματίωση.

Ο Σκηνοθέτης της παράστασης, Ισίδωρος Σιδέρης σημειώνει:

Η «Όπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει την  Μποέμ σαν μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δεν θέλει  να ανταγωνιστεί  την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με τη δύναμη  της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό και να πάει σε κάθε γειτονιά της  Αθήνας.

Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές  ανεβαίνουν με τις  Βαλίτσες  τους στη σκηνή  και  δημιουργούν  τον σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιάσουν τη ζωή των μποέμ.   Κεντρικό θέμα του έργου είναι  τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημα του έργου η παγωνιά ελλοχεύει παντού. Το ρίγος της παγωνιάς και του θανάτου διατρέχει όλα τα επεισόδια  μέχρι  να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα  της Μιμής.

 

 

Μόνη  ελπίδα η άνοιξη που, όμως, κάποιοι δεν θα την προλάβουν.. Η ιστορία ξεκινά παραμονή Χριστουγέννων με τη γέννηση ενός έρωτα και τελειώνει  με το θάνατο  του έρωτα. Ο Έρως – Θάνατος, που στην παράσταση μας προσωποποιείται, σαν  ένας άλλος  μποέμ κυκλοφορεί ανάμεσα τους, ορατός από τη Μιμή, αλλά αόρατος για τους άλλους. Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός τον οποίο αγνοούν. Η παρουσία Του είναι καταλυτική για την παράσταση, αφού συμμετέχει ως θιασάρχης-σκηνοθέτης που προωθεί τη δράση. Στη Μποέμ οι ερωτικές καταστάσεις είναι έντονες και οι συγκρούσεις των χαρακτήρων βίαιες. Η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ  και  το σασπένς  αντιπαρατίθενται στο  υπέροχο  μελό  του έργου  και  της  μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής  από το κοινό.

Η Μποέμ με μια ματιά / Ο συνθέτης

Ο Τζάκομο Πουτσίνι γεννήθηκε στη Λούκκα της Τοσκάνης στις 22 Δεκεμβρίου 1858. Μέχρι σήμερα ο Πουτσίνι παραμένει ένας από τους επιτυχέστερους Ιταλούς συνθέτες όπερας, καθώς τα περισσότερα έργα του βρίσκονται σταθερά στο ρεπερτόριο των λυρικών θεάτρων του κόσμου. Η προσωπική του γλώσσα διαμορφώθηκε με μεγάλη σαφήνεια ήδη από την τρίτη του όπερα, Μανόν Λεσκώ (1893), ενώ με τα επόμενα τρία έργα του, Μποέμ (1896), Τόσκα (1900) και Μαντάμα Μπαττερφλάι (1904), αναγνωρίστηκε ως ο σημαντικότερος διάδοχος του Τζουζέππε Βέρντι. Πέθανε το 1924, αφήνοντας ανολοκλήρωτη την τελευταία του όπερα, Τουραντότ (1926).

Το έργο Η Μποέμ, λυρικό έργο σε τέσσερις εικόνες, βασίζεται στη νουβέλα Σκηνές απ’ την μποέμικη ζωή (1845/8, 1851) του Ανρύ Μυρζέρ και στο θεατρικό H μποέμικη ζωή (1849), το οποίο εμπνεύστηκε από αυτήν ο Τεοντόρ Μπαρριέρ. Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέππε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλλικα.

Πρεμιέρες Η Μποέμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινό την 1η Φεβρουαρίου 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνου υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ισίδωρος Σιδέρης

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιάννης Κατρανίτσας

Μουσική διδασκαλία & συνοδεία παράστασης: Φρίξος Μόρτζος

Φωτισμοί: Νίκος Εργαζάκης

 

Διανομή:

Ροντόλφο: Γιάννης Χριστόπουλος

Μιμή: Έλενα Κελεσίδη

Μαρτσέλλο: Χάρης Ανδριανός

Μουζέτα: Μαρία Κόκκα

Σωνάρ: Ζαφείρης Κουτελιέρης

Κολλίνε: Κώστας Ντότσικας

Αλτσιντόρο: Χρήστος Αμβράζης

Έρωτας – Θάνατος: Διονύσης Τσαφταρίδης

 

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα ελληνικά

 

Το πρόγραμμα «Όπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει διάσημες όπερες, με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους. Η «Όπερα της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη, δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και ταξιδεύει την τέχνη της όπερας σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, δημοφιλείς όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα. Με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Όπερα της Βαλίτσας», βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και εκτός Αθηνών, με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.

Η «Όπερα της Βαλίτσας» εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» που οργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.

_____________________________________________________________________

Καλλιτεχνικοί υπεύθυνοι των Δράσεων στην Αθήνα:

Σταμάτης Μπερής, Λυδία Αγγελοπούλου

 

*******