grflag           enflag                   
       
Νέα Τύπος Δελτία Τύπου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Αποτέλεσμα Οικονομικού Ελέγχου Από Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης

nafplio_dimos_logo2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ναύπλιο, 20 Ιουνίου 2011


«ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΑΠΟ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Όπως είναι γνωστό ο Δήμος μας είχε χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 3 144 050 ευρώ για να εκπονήσει το «Πρόγραμμα ολοκλήρωσης Αστικής Ανάπλασης της περιοχής Πρόνοια του Δήμου Ναυπλιέων»
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν έργα και δράσεις στις 14/10/2003.

Με την χρηματοδότηση αυτή κατασκευάστηκαν διάφορα έργα όπως: Ανακαίνιση κέντρου ΚΑΠΗ, κατασκευή παιδικού σταθμού στην Ευαγγελίστρια, κατασκευή πολιτιστικού πεζόδρομου στην Πρόνοια, κατασκευή πλατείας στο ρέμα δρόμου προς Καραθώνα, αποχέτευση όμβριων περιοχής Πρόνοιας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων κτλ.  

Δυστυχώς το τεράστιο αυτό έργο που έγινε μάλιστα με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Πελ/σου αποτέλεσε αφορμή για κακόπιστη κριτική όπως επίσης έγινε αφορμή να κατηγορηθούμε για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια από διάφορους και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και ως κορυφαίο παράδειγμα αδιαφάνειας κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Τσούρνος ξεκίνησε πρώτος και ακολούθησε ο κ. Γραμματικόπουλος. Και οι δύο σε κάθε ευκαιρία αναρωτιόντουσαν που πήγαν τα 3.000.000,00€ της Πρόνοιας!!!

Παρά το γεγονός ότι είχα απαντήσει πως τα χρήματα αυτά ποτέ δεν ήρθαν στο Ταμείο του Δήμου και ότι οι πληρωμές γίνονταν απ’ ευθείας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου κατόπιν ελέγχου της προόδου των έργων, ο κ. Γραμματικόπουλος επέμενε να αφήνει σκιές για κακοδιαχείριση.  

Μάλιστα ο Δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κος Χρήστος Γραμματικόπουλος σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από τον ίδιο στις 2 Φεβρουαρίου 2010 μιλώντας για την γενικότερη κατάσταση στο Δήμο Ναυπλιέων αναφερόμενος σε ζητήματα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας τόνισε το ζήτημα της διαχείρισης των 3.000.000,00€ για την υποτιθέμενη όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανάπλαση της πρόνοιας. Και ρωτά συγκεκριμένα «Τελικά που πήγαν τα χρήματα;»

Σε μεταγενέστερη του  εμφάνιση στον τηλεοπτικό σταθμό DRTV στις 2/3/2011 αναφέρεται στον Δήμαρχο Ναυπλιέων τον οποίο κατηγορεί για αδιαφάνεια στην διαχείριση του δημοτικού χρήματος και μεταξύ άλλων τονίζει  «υπάρχει αδιαφάνεια στην διάθεση των 3.000.000,00€ για την ανάπλαση της Πρόνοιας».

Στην τελευταία προεκλογική του ομιλία στην Πρόνοια στις 5 Νοεμβρίου 2010 ο κ. Γραμματικόπουλος  αναφερόμενος στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα στο έργο της ανάπλασης της Πρόνοιας είπε χαρακτηριστικά «H Πρόνοια είναι εγκαταλελειμμένη, ξεχασμένη. Ακόμα αναρωτιόμαστε τι έγιναν 3.000.000,00€. Τρία εκατομμύρια ευρώ τα οποία τα είχαν. Είχαν το κονδύλι για την Πρόνοια. Ας μας απαντήσουν».

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να έχει πέσει μια τεράστια σκιά πάνω μου, και μερίδα συνδημοτών μας να θεωρούν σχεδόν δεδομένο ότι πράγματι κάτι μεμπτό έχει γίνει.
Σήμερα είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι τίποτα το μεμπτό δεν υπήρξε στην διαχείριση αυτού του ποσού και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο.

Έχω στα χέρια μου το πόρισμα των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι διενήργησαν οικονομικό έλεγχο, ύστερα από έγγραφη καταγγελία του κ. Τσούρνου,
στον Δήμο Ναυπλιέων και στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες  όπως :
α) Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού  Προγράμματος Πελ/σου και
β) Περιφερειακός Τομέας Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελ/σου.

Ειδικότερα ερευνήθηκε η καταγγελία του κ. Τσούρνου ότι από τον προϋπολογισμό του έργου δηλ. 3.144.000,00€ διατέθηκε το ποσό των 1.123.000,00€ για το έργο, ενώ για το υπόλοιπο ποσό δεν είχε πληροφόρηση για το που διατέθηκε. Δηλαδή κατά τον κ. Τσούρνο αγνοείτο η τύχη ενός ποσού 2.021.000,00€.

Σας παραθέτω λοιπόν το συμπέρασμα του ελέγχου:

«Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της περιοχής Πρόνοια του Δήμου Ναυπλίου», εντάχθηκαν τα προγράμματα  για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 και υλοποιήθηκαν από το Δήμο Ναυπλιέων και τους εμπλεκόμενους μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης φορείς (ΔΕΤΑΝ- ΔΕΠΑΝ- ΔΕΥΑΝ) έργα- πράξεις συνολικού τελικού κόστους 2.391.656,49€ (1.854.935,85+ 536.720,64), όπως διαμορφώθηκε μετά την έκπτωση των εργολάβων και τις εργασίες που πιστοποιήθηκαν. Τα υπόλοιπα έργα- πράξεις του «Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης της περιοχής Πρόνοια Ναυπλίου» δεν εντάχθηκαν τελικά για χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2000-2006 και ως εκ τούτου δεν εκταμιεύθηκε η δαπάνη».

Είναι λοιπόν σαφές ότι τίποτα το αδιαφανές δεν υπήρξε στη διαχείριση των χρημάτων και βέβαια καμία κακοδιαχείριση δεν διαπιστώθηκε.

Ύστερα από όλα αυτά ελπίζω να πείστηκαν, τόσο ο κ. Τσούρνος, όσο και ο κ. Γραμματικόπουλος.