grflag           enflag                   
       
Νέα Εκδηλώσεις 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου 22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012 Ένα διακεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής

21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου 22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012 Ένα διακεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής

 

festiv2al

 

festival

 

 

 

Tο "δύσκολο" καλοκαίρι του 2012 το Φεστιβάλ Ναυπλίου εισέρχεται στην τρίτη του δεκαετία και θα πραγματοποιηθεί για 21η χρονιά με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Γιάννη Βακαρέλη, και την οργανωτική ευθύνη της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ, από την Παρασκευή 22 Ιουνίου έως την Κυριακή 1 Ιουλίου 2012.  

To 21o Φεστιβάλ Ναυπλίου καλωσορίζει, και πάλι, νεώτερους και μεγαλύτερους, διαπρεπείς καλλιτέχνες της μουσικής. Φέτος είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που έχουμε το Φουγάρο ως χορηγό του Φεστιβάλ Ναυπλίου.

Ευχαριστεί ιδιαίτερα για την υποστήριξή τους τις  Πρεσβείες στην Αθήνα της Αυστρίας, της Ρουμανίας, και της Δανίας η οποία εντάσσει το Φεστιβάλ Ναυπλίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ Ναυπλίου ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς Επικοινωνίας του αλλά και το φιλότεχνο κοινό του Ναυπλίου και των γύρω περιοχών αλλά και όλους εκείνους που ταξιδεύοντας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της Μουσικής.  

 

Το Φεστιβάλ Ναυπλίου με λίγα λόγια και αριθμούς

Στα 20 χρόνια διοργάνωσής του, το Φεστιβάλ Ναυπλίου έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους πιο συνεπής και επιτυχημένος θεματικούς θεσμούς της ελληνικής περιφέρειας, έχει φιλοξενήσει μερικά από τα λαμπρότερα σχήματα και καλλιτέχνες της διεθνούς κλασικής σκηνής και έχει τιμηθεί με τη διάκριση του καλλίτερου φεστιβάλ από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών Κριτικών. Παράλληλα,  του έχουν αφιερωθεί πλήθος άρθρων, τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή Τύπο, και έχει σταθερή παρουσία στις αναλυτικές παρουσιάσεις των καλοκαιρινών φεστιβάλ όλου του κόσμου. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του έχουν εμφανιστεί πάνω από 240 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους μερικά από τα πιο διάσημα ονόματα του κόσμου, καθώς και 22 Κουαρτέτα, 18 Συμφωνικές και Ορχήστρες Δωματίου και πλήθος πρωτοεμφανιζόμενων νέων καλλιτεχνών. Οι συναυλίες του, που πραγματοποιούνται με συμβολικό εισιτήριο, στα μαγευτικά μνημεία και πλατείες του Ναυπλίου, έχουν προσελκύσει περισσότερους από 180.000 επισκέπτες, τόσο από την τοπική κοινωνία που το αγάπησε και το στήριξε από την πρώτη χρόνια, αλλά και από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ έχει σταθερούς φίλους που δίνουν το παρόν κάθε χρόνο, επιβεβαιώνοντας την πολιτιστική αξία του Φεστιβάλ.

Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

Στο 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου θα πάρουν μέρος  καταξιωμένοι καλλιτέχνες της μουσικής από την Ελλάδα αλλά και ξεχωριστοί σολίστες από Βραζιλία, Δανία, Ρουμανία, Αυστρία, Λετονία  σε μουσικές βραδιές με Gala Όπερας και Όπερας,  ρεσιτάλ και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με τον βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά (ο οποίος θριάμβευσε πρόσφατα στην Όπερα Covent Garden του Λονδίνου) ο οποίος με τον πολύ αγαπητό στο κοινό του Ναυπλίου πιανίστα Δημήτρη Γιάκα θα παρουσιάσουν κάποιες από τις ωραιότερες άριες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ακολουθεί ο ξεχωριστός δεξιοτέχνης των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας με το σχήμα του "ΤΥΠΑΝΑ" και ο εξαιρετικός σολίστ πιάνου από τη Βραζιλία Jean Louis Steuerman (Ζαν Λουί Στόγιερμαν) σε ένα πρόγραμμα που θα γοητεύσει το φιλόμουσο κοινό. Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου με χαρά παρουσιάζει δύο νέες δυνάμεις της διεθνούς μουσικής σκηνής, που ανοίγουν το δρόμο για το μέλλον,  την Λετονή πιανίστα Arta Arnicane (Άρτα Αρνικάν) και την Αυστριακή τσελίστα Katharina Gross (Καταρίνα Γκρος). Στη συνέχεια  το Φωνητικό και Ορχηστρικό Συγκρότημα  Παλαιάς Μουσικής από την Ρουμανία: "Anton Pann" (Άντον Παν) θα  ξεναγήσει το κοινό του Φεστιβάλ στη μεσαιωνική μουσική έως τα τέλη του 19ου αιώνα,    και ο Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης σε ένα ρεσιτάλ πιάνου θα οδηγήσει τα βήματά μας στις Εικόνες μίας Έκθεσης του Μουσόρσκι και σε έργα Σοπέν. 

Στο πρόγραμμα του 21ου Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται  μία ιδιότυπη παράσταση με μουσική και λόγο με θέμα την Φρίντα Κάλο  από την σκηνοθέτιδα-ηθοποιό Μάγδα Μαυρογιάννη σε συνεργασία με τη μεσόφωνο Κατερίνα Ρούσσου και την πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου,  ενώ για πρώτη φορά προσκαλεί δύο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης και των τεχνών τον Γιώργο Βέλτσο και τον Βίκτωρα Αρδίττη οι οποίοι με αφορμή το ποίημα "Ρημάζει" του πρώτου συζητούν για τα τεκταινόμενα. 

Ακολουθούν δύο συμπράξεις διακεκριμένων μουσικών  που προετοιμάστηκαν ειδικά για το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου, Στην πρώτη συμπράττουν ο  Δανός σολίστ του ακορντεόν  Bjarke Mogensen (Μπιάρκε Μόγκενσεν) και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, διακεκριμένος πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης,  και στη δεύτερη  ο  Αχιλλέας Γουάστωρ στο πιάνο και οι Παναγιώτης Τζιώτης  (βιολί) και  Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο). Το 21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου κλείνει με άλλη μία πρωτιά: την πρώτη παρουσίαση εκτός Αθηνών της εξαιρετικά επιτυχημένης παραγωγής της θρυλικής  Όπερας "Μποέμ", του Τζάκομο Πουτσίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή - στο πλαίσιο του προγράμματος «Όπερα της Βαλίτσας», σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της ΕΛΣ.   

Και φέτος οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στους πανέμορφους χώρους του Ναυπλίου το Βουλευτικό και την Πλατεία του Αγ. Γεωργίου, ενώ για πρώτη φορά  το Φουγάρο (www.fougaro.gr)  ένα σύγχρονο, μεγάλο, διαδραστικό έργο τέχνης θα φιλοξενήσει δύο βραδιές που αναδεικνύονται και αναδεικνύουν αυτόν τον διαφορετικής ατμόσφαιρας χώρο.

 

******

 

 

21o Φεστιβάλ Ναυπλίου

22  Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012

 

To Πρόγραμμα

·       Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Gala  Όπερας

Δημήτρης  Πλατανιάς (Βαρύτονος) - Δημήτρης  Γιάκας (πιάνο)

 

·       Σάββατο 23 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Φουγάρο

Σύνολο Κρουστών ΤΥΠΑΝΑ

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Δημήτρης Δεσύλλας

 

 

·       Κυριακή 24 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Jean Louis Steuerman (Βραζιλία)

Ρεσιτάλ Πιάνου

 

·       Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Arta Arnicane  (Λετονία)

Ρεσιτάλ Πιάνου

 

·       Τρίτη  26 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Katharina Gross (Αυστρία)

Ρεσιτάλ Τσέλου

 

·       Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Πλατεία Αγ. Γεωργίου

Συγκρότημα "Anton Pann" (Ρουμανία) 

 

·       Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Γιώργος-Εμμανουήλ  Λαζαρίδης

Ρεσιτάλ Πιάνου

·       Παρασκευή  29 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Φουγάρο

Μουσική και Λόγος: «ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΡΙΝΤΑ», Πορτραίτα Γυναικών

Μάγδα Μαυρογιάννη, (Ηθοποιός - Συγγραφέας - Σκηνοθέτης)

Κατερίνα Ρούσσου (Μεσόφωνος) Αλεξάνδρα Νομίδου (Πιανίστα)

 

·       Σάββατο  30 Ιουνίου 2012, στις 19:00, Βουλευτικό

"Ρημάζει"  ένα ποίημα για την κρίση του Γιώργου Βέλτσου

Ο ποιητής συζητά με τον σκηνοθέτη Βίκτωρα Αρδίττη για τα τεκταινόμενα

 

·       Σάββατο  30 Ιουνίου 2012, στις 21:00, Βουλευτικό

Bjarke Mogensen ακορντεόν- Γιάννης Βακαρέλης πιάνο  

(Δανία - Ελλάδα)

 

·       Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 12:00, Βουλευτικό

Αχιλλέας Γουάστωρ, πιάνο

Παναγιώτης Τζιώτης βιολί, Ισίδωρος Σιδέρης βιολοντσέλο

 

·       Κυριακή  1 Ιουλίου 2012, στις 21:00, Πλατεία Αγ. Γεωργίου

Εθνική Λυρική Σκηνή- Η Όπερα της Βαλίτσας

Μποέμ, Τζάκομο Πουτσίνι

 

*****

21ο Φεστιβάλ Ναυπλίου

22 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2012

Καλλιτεχνικός Διευθυντή: Γιάννης Βακαρέλης

Οργάνωση: Εταιρεία Συναυλιών Φόρμιγξ

Τιμές εισιτηρίων: 5€ ενιαίο 

Προπώληση: Στο Ναύπλιο: Δήμος Ναυπλίου, Πλατεία Τριών Ναυαρχών, 

                         τηλ. 27520 27153/23332/99085/24444 

                         και μία ώρα πριν τις συναυλίες στο χώρο της κάθε συναυλίας

 

περισσότερες πληροφορίες: www.nafplionfestival.gr