Η Νέα Τίρυνθα είναι ένα χωριό που απέχει 5 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Ανήκε μέχρι πρόσφατα στο Δήμο Νέας Τίρυνθας, που μαζί με τον οικισμό «Καποδίστρια» ή Κατεβασιά αποτελούσε το Δημοτικό Διαμέρισμα Νέας Τίρυνθας και ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Nέας Τίρυνθας.

Πλέον αποτελεί Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Ναυπλιέων, που στην απογραφή του 2001 βρέθηκε να έχει 2055 κατοίκους.

Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν «Κοφίνι» και η μετονομασία του σε Νέα Τίρυνθα έγινε το 1953. Οι κάτοικοι της Νέας Τίρυνθας ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, βερίκοκων και κηπευτικών.

Στη Νέα Τίρυνθα μπορείτε να φθάσετε:

α) Από την Αθήνα μέσω του καινούργιου αρχαιολογικού δρόμου Δερβενακίων-Μυκηνών-Τίρυνθας (140 χλμ.). Όταν φθάσετε στο τέλος του καινούργιου δρόμου στρίβετε αριστερά και στα 500 μέτρα είναι το κέντρο της Νέας Τίρυνθας.

β) Στο 8ο χιλιόμετρο του κεντρικού δρόμου από το Άργος προς το Ναύπλιο, στις Αγροτικές Φυλακές της Τίρυνθας, στρίβετε αριστερά στο νέο κόμβο του Ερρίκου Σλήμαν και μετά 2 χιλ. ο δρόμος οδηγεί στη μεγάλη πλατεία της Νέας Τίρυνθας με την εντυπωσιακή εκκλησία της Τιμίας Ζώνης.

Κτίριο Δημοτικής Ενότητας Νέας Τίρυνθας- Δήμος Ναυπλιέων
Κτίριο Δημοτικής Ενότητας Νέας Τίρυνθας

Ο εορτασμός της Τίμιας Ζώνης είναι στις 30-31 Αυγούστου, όπου και πραγματοποιείται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του Αργολικού κάμπου. Επίσης, στις 20-21 Νοεμβρίου γιορτάζει η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Πορτοκαλούσας με το ωραίο μαρμάρινο καμπαναριό που έχει κατασκευαστεί το 1895.

Ι.Ν. Τίμιας Ζώνης & Κεντρική Πλατεία Νέας Τίρυνθας - Δημοτική Ενότητα Νέας Τίρυνθας - Δήμος Ναυπλιέων
Ι.Ν. Τίμιας Ζώνης & Κεντρική Πλατεία Νέας Τίρυνθας

Μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι η Ακρόπολη της Τίρυνθας, η οποία αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Είναι κτισμένη σε πετρώδη λόφο πλάτους 100 και μήκους 300 περίπου μέτρων και με μέγιστο ύψος τα 26 μέτρα. Το όνομα της αναφέρεται στην Αρχαία Ελληνική μυθολογία. 

Η πόλη οχυρώθηκε με ισχυρά και πελώρια τείχη, τα κυκλώπεια. Η παράδοση αναφέρει ότι ο βασιλιάς της ευρύτερης περιοχής Περσέας είχε αναθέσει στους μυθικούς Κύκλωπες από τη Λυκία της Μικράς Ασίας το υπεράνθρωπο αυτό έργο. Τεράστιοι ογκόλιθοι, των οποίων το βάρος υπερβαίνει τους 10 τόνους και αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις τους 20 απαρτίζουν τα κυκλώπεια τείχη. 

Το μέγεθος του τείχους της Ακρόπολης εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα κατά μήκος του δρόμου Ναυπλίου-Άργους. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Τίρυνθα μπορείτε να βρείτε στην Ενότητα Αρχαιολογικοί Χώροι – Σημεία Ενδιαφέροντος

Άποψη των Κυκλώπειων Τειχών της Τίρυνθας - Δημοτική Ενότητα Νέας Τίρυνθας - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη των Κυκλώπειων Τειχών - Ακρόπολη Τίρυνθας

Σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την Ακρόπολη της Τίρυνθας το 1913 ανασκάφηκε ένας θολωτός τάφος στους πρόποδες του λόφου του Προφήτη Ηλία. Η είσοδος-θύρα του τάφου έφερε διακόσμηση από τοιχογραφίες με σπείρες.

Εξωτερική άποψη του Θολωτού Τάφου - Δημοτική Ενότητα Νέας Τίρυνθας - Δήμος Ναυπλιέων
Εξωτερική άποψη του Θολωτού Τάφου
Εσωτερική άποψη του Θολωτού Τάφου - Δημοτική Ενότητα Νέας Τίρυνθας - Δήμος Ναυπλιέων
Εσωτερική άποψη του Θολωτού Τάφου

Ο επισκέπτης της Νέας Τίρυνθας από την κορυφή του Προφήτη Ηλία μπορεί να έχει πανοραμική εικόνα όλου του Αργολικού κάμπου.

Άποψη Αργολικού κάμπου από τον Προφήτη Ηλία της Τίρυνθας - Δημοτική Ενότητα Νέας Τίρυνθας - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη Αργολικού κάμπου από τον Προφήτη Ηλία της Τίρυνθας

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Κεντρική πλατεία – Ι.Ν. Τίμιας Ζώνης

Μυκηναϊκή Ακρόπολη Τίρυνθας