Δρέπανο - Βιβάρι

Δρέπανο Λιμνοθάλασσα - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη Δρεπάνου από τη γειτονική "Λιμνοθάλασσα"

Δρέπανο

Το Δρέπανο είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό μόνο 9χλμ από το κέντρο του Ναυπλίου, που συνδυάζει τις καταπράσινες εκτάσεις των μανταρινιών με την καταγάλανη παραλία της Πλάκας. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός είναι χτισμένος στο πίσω μέρος του μικρού λόφου Μύλος (Άγιος Νικόλαος) με θέα την ανοιχτή θάλασσα.Το χαρακτηριστικό αυτού του χωριού είναι ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε βραχώδες έδαφος και πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Τα στενά και τα ανηφορικά σοκάκια του Δρεπάνου θυμίζουν νησί.

Το Δρέπανο μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λεγόταν “Χαϊδάρι”, αλλά περίπου το 1940 (σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων) πήρε το σημερινό του όνομα. Το Δρέπανο μέχρι να ενωθεί στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Ναυπλιέων ήταν η έδρα του Δήμου Ασίνης, όπου έδρευε το Δημαρχείο και άλλες υπηρεσίες του Δήμου.

Κοντά στο κέντρο του χωριού και πιο συγκεκριμένα στο δρόμο που ενώνει το Δρέπανο με την Ασίνη, βρίσκεται ένας παραδοσιακός πέτρινος ανεμόμυλος που ξυπνά τις μνήμες της τοπικής παράδοσης και μπορείτε να βγάλετε ξεχωριστές φωτογραφίες.

Παλιός Ανεμόμυλος στο Δρέπανο - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Παλιός Ανεμόμυλος

Στην Πλατεία του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία Αγίου Ανδριανού & της Αγίας Ναταλίας, που γιορτάζει στις 25-26 Αυγούστου και διοργανώνεται το μεγαλύτερο παραδοσιακό πανηγύρι της περιοχής. Επίσης, αξιόλογα εκκλησάκια είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Αγία Παρασκευή, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Νικόλαος.

Το Δρέπανο, που βρέχεται και δροσίζεται από την παραλία της Πλάκας είναι ένα αναπτυγμένο τουριστικά χωριό που κρατά ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής.

Οι κάτοικοι του Δρεπάνου ασχολούνται με τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και το εμπόριο. Ακόμη, δύο φορές την εβδομάδα γίνεται “παζάρι” στο κέντρο του χωριού με τοπικά προϊόντα της περιοχής, το οποίο ειδικά του καλοκαιρινούς μήνες συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών της περιοχής.

Παραλία Πλάκας - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Παραλία Πλάκας
Δρέπανο Λιμνοθάλασσα - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη Δρεπάνου από τη γειτονική "Λιμνοθάλασσα"

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Πλατεία Δρεπάνου

Βιβάρι

Κόλπος Βιβαρίου - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη Κόλπου Βιβαρίου

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο ή ένα μονοπάτι από το Δρέπανο, θα φτάσει ο επισκέπτης σε ένα γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι, το πλέον προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας, το γνωστό Βιβάρι.

Το Βιβάρι είναι ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό με μοναδική γοητεία, που η κρυστάλλινη πεντακάθαρη παραλία του  μαγνητίζει του επισκέπτες. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, που προστατεύεται από τους ανέμους και είναι διάσημο για το ολονύκτιο αγκυροβόλημα από γιοτ ή άλλα σκάφη.

Παραλία Βιβαρίου - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Τμήμα παραλίας Βιβαρίου

Η τουριστική υποδομή του Βιβαρίου είναι πολύ οργανωμένη με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δωμάτια, στούντιο, παραδοσιακές επιπλωμένες κατοικίες, ξενοδοχεία. Έτσι διαμένοντας στα παραδοσιακά καταλύματα, κερδίζετε την ευκαιρία να γευθείτε αξέχαστες παραδοσιακές γεύσεις στις παραδοσιακές Ταβέρνες, όλες με πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο.

Ανάμεσα στο Δρέπανο και το Βιβάρι εκτείνεται η περίφημη Λιμνοθάλασσα, ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών. Οι κάτοικοι του Βιβαρίου ασχολούνται με τον τουρισμό, το ψάρεμα, τη γεωργία και το εμπόριο εσπεριδοειδών και κηπευτικών.

Τμήμα παραλίας Βιβαρίου προς Άγιο Νικόλαο - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Τμήμα παραλίας από Βιβάρι προς Άγιο Νικόλαο
Άποψη λιμανιού Βιβαρίου - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη λιμανιού Βιβαρίου

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία που γιορτάζει στις 19-20 Ιουλίου και διοργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι με ντόπια κρέατα, ποτά και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες. Αξιόλογος εκκλησίες είναι επίσης  η Παναγία η Λεύκα (η θέα από την Παναγία και προς τη Λιμνοθάλασσα και τον Άγιο Νικόλαο είναι εκπληκτική αξίζει επίσκεψης), η Ζωοδόχος Πηγή (Μαραθιά) και ο Άγιος Νικόλαος (Παραλία Κονδύλι). Οι κοντινές παραλίες της Πλάκας, του Κονδυλίου και του Βιβαρίου θα σας δροσίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η διαμονή σας στο Βιβάρι είναι ιδανικό μέρος για ξεκούραστες και ευχάριστες διακοπές με εναλλακτικές διαδρομές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Άποψη Βιβαρίου από ψηλά - Δημοτική Ενότητα Ασίνης - Δήμος Ναυπλιέων
Άποψη Βιβαρίου

Γεωγραφικές Συντεταγμένες

Πλατεία Βιβαρίου – Ι.Ν. Προφήτη Ηλία