Καλώς ήρθατε στο Δήμο Ναυπλιέων, όπου κάθε σημείο ενδιαφέροντος αφηγείται μια μοναδική ιστορία.
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την Παραλία και το Λιμάνι, όπου η ζωντανή ατμόσφαιρα και η όμορφη θέα συνδυάζουν αρμονικά τη φύση και τη ζωή της πόλης. Συνεχίστε με μια επίσκεψη στο Armansperg House, ένα εντυπωσιακό ιστορικό κτίριο με σημαντική ιστορία. Εξερευνήστε την Πύλη Land και την Πύλη Sagredou, δύο σημαντικά σημεία που συμβολίζουν την ιστορική είσοδο στην Παλιά Πόλη.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Προμαχώνα των Πέντε Αδελφών, ένα επιβλητικό μνημείο της στρατιωτικής ιστορίας του Ναυπλίου, και τα Ψαρομάχαλα, έναν γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό με μοναδική αισθητική. Επισκεφθείτε την Παλαμήδειο Βιβλιοθήκη, έναν πολιτιστικό φάρο γνώσης και μάθησης, και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών HARVARD, ένα σύγχρονο κέντρο που εμπνέει και διαφωτίζει.
Μια επίσκεψη στα σημεία ενδιαφέροντος του Ναυπλίου αποκαλύπτει την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης, προσκαλώντας σας σε ένα ταξίδι ανακάλυψης και θαυμασμού.
Παραλία – Λιμάνι Ναυπλίου
Στα χρόνια της Πρώτης Ενετοκρατίας σχηματίστηκε ένας τεχνητός κυματοθραύστης στη σημερινή παραλία, αφήνοντας ένα στενό πέρασμα μεταξύ αυτής και του Μπούρτζι.
Το πέρασμα αυτό έκλεινε κάθε βράδυ με μια αναρτημένη αλυσίδα και για το λόγο αυτό το λιμάνι ονομαζόταν επίσης Porto Katena, δηλαδή το λιμάνι με την αλυσίδα.
Μέσα στον κυματοθραύστη είχε διαμορφωθεί το λιμάνι του Ναυπλίου, το οποίο, με εξαίρεση την περίοδο της δεύτερης τουρκικής κατοχής, ήταν ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς σταθμούς της Πελοποννήσου.
Κάτω από το ξενοδοχείο “Αμφιτρύων”, περίπου στη μέση της παραλίας, υπήρχε μια μεγάλη δεξαμενή των αρχών του 18ου αιώνα, ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημιουργήματα των Βενετών στην πόλη.
Σήμερα, η παραλία είναι ιδανική για να καθίσετε σε μια από τις όμορφες καφετέριες της και να απολαύσετε την όμορφη θέα του Μπούρτζι, ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα.
Η ακριβής τοποθεσία της παραλίας μπορεί να βρεθεί παρακάτω.
Γεωγραφικές συντεταγμένες
Google Map 37.56787220752349, 22.796209110827135
Armansperg House
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά της οθωνικής περιόδου στο Ναύπλιο. Το κτίριο χρονολογείται από την περίοδο της Δεύτερης Ενετοκρατίας, αλλά το 1831 ανακατασκευάστηκε και προστέθηκε δεύτερος όροφος.
Ο πρόεδρος της Αντιβασιλείας, κόμης Γιόζεφ Λούντβιχ φον Άρμανσπεργκ, έζησε σε αυτό το σπίτι το 1833 και το 1834. Ο Armansperg ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς ήταν γνωστός για τη ραδιουργία και την αυταρχική πολιτική του.
Το σπίτι του ήταν, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, ένα από τα μεγαλύτερα της πόλης και η εσωτερική του διακόσμηση δεν υστερούσε σε τίποτα από τα μεγάλα σπίτια της Ευρώπης.
Απέναντι από το σπίτι του Άρμανσπεργκ βρισκόταν η πρώην κατοικία του Γκέοργκ Λούντβιχ φον Μάουρερ, αντιβασιλέα της Αντιβασιλείας.. Banquets and balls were often held here with the rare, for the time, musical accompaniment of the piano.
Γεωγραφικές συντεταγμένες
Google Map 37.5659183421402, 22.802632586155987
Πύλη της Γης
Η Πύλη της Ξηράς χτίστηκε το 1708 από τον Γάλλο μηχανικό Lasalle και διαδέχθηκε μια παλαιότερη πύλη της πρώτης βενετοκρατίας. Ήταν η μόνη είσοδος στην κάτω πόλη από τη στεριά και η πύλη έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος έμενε έξω ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύει έξω από τα τείχη, συνήθως στο προάστιο Pronia. μπροστά από την πύλη υπήρχε μια θαλάσσια τάφρος που περιέβαλλε τα ανατολικά τείχη της πόλης και η πρόσβαση στην πύλη γινόταν από μια κινητή ξύλινη γέφυρα.
Κοντά στην αριστερή παραστάδα της πύλης, υπάρχει εντοιχισμένη αναθηματική πλάκα που μνημονεύει την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τον Bενετσιάνο αρχιστράτηγο Φραντσέσκο Mοροζίνι το έτος 1687.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Ανδρέα Συγγρού & 25ης Μαρτίου, Ναύπλιο 211 00
Google Map 37.56489040694022, 22.80084942442059
Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά σπίτια της οθωνικής περιόδου στο Ναύπλιο. Το κτίριο χρονολογείται από την περίοδο της Δεύτερης Ενετοκρατίας, όμως το 1831 ανακατασκευάστηκε και προστέθηκε σε αυτό δεύτερος όροφος.
Στο σπίτι αυτό έζησε ο πρόεδρος της Αντιβασιλείας, κόμης Γιόζεφ Λούντβιχ φον Άρμανσπεργκ, κατά τα έτη 1833 και 1834. O Άρμανσπεργκ υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, καθώς έμεινε γνωστός για τις δολοπλοκίες και την αυταρχική του πολιτική
Δικαστικό Μέγαρο
Το Δικαστικό Μέγαρο, χορηγία του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, ολοκληρώθηκε το 1911, σχεδιασμένο από τον Αναστάσιο Σταματιάδη.
The building, which is built according to the neoclassical style, currently houses the Court of Appeal.
Την είσοδο του Μεγάρου κοσμούν οι προτομές του Αναστάσιου Πολυζωίδη και του Γεωργίου Τερτσέτη, δύο μεγάλων μορφών που υπηρέτησαν την ελληνική δικαιοσύνη με υποδειγματική συνέπεια. Και οι δύο είναι γνωστοί για τη σθεναρή στάση τους στη δίκη των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Δημητρίου Πλαπούτα και άλλων, όταν, το 1834, οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν για συνωμοσία κατά της Αντιβασιλείας.
Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Αναστάσιος Πολυζωίδης και ο δικαστής Γεώργιος Τερτσέτης αρνήθηκαν να υπογράψουν το πρακτικό της απόφασης για τη θανατική καταδίκη των οπλαρχηγών. Και οι δύο απολύθηκαν για τη στάση τους αυτή, αλλά αργότερα αθωώθηκαν και επανήλθαν στα δικαστικά τους καθήκοντα.
Στο νότιο τμήμα της πλατείας Δικαστηρίων βρίσκεται το μνημείο του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, που έμεινε γνωστός με την επωνυμία Νικηταράς. O Νικήτας Σταματελόπουλος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε σπουδαίος πολεμιστής. Διετέλεσε μάλιστα για ορισμένο διάστημα αρχηγός της πολιορκίας του Ναυπλίου.
Το μνημείο του Νικηταρά ανήγειρε το 1926 η Ασπασία Ποταμιάνου ύστερα από επιθυμία του συζύγου της Ναυπλιώτη πολιτικού, Hλία Ποταμιάνου, και έχει τη μορφή αναθηματικής στήλης. Στη βάση της έχει αποδοθεί σε έξεργο ανάγλυφο σκηνή μάχης, με το Nικηταρά να σκοτώνει με το μαχαίρι του έφιππο Τούρκο πολεμιστή.
O γλύπτης που σχεδίασε το μνημείο ήταν ο Aντώνιος Σώχος, ανιψιός του Λάζαρου Σώχου, του δημιουργού του ανδριάντα του Kολοκοτρώνη. O Σώχος φαίνεται ότι εμπνεύστηκε αυτή τη σκηνή από μία τοιχογραφία του Πέτερ φον Eς που απεικονίζει τον Nικηταρά στη μάχη των Δερβενακίων. Στην πίσω όψη της βάσης της στήλης έχουν χαραχτεί στίχοι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Kωστή Παλαμά, αφιερωμένοι στον Nικηταρά.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Ανδρέα Συγγρού 6, Ναύπλιο 211 00
Google Map 37.56560717278881, 22.800899255570965
Πύλη Σαγρέδου
H πύλη πήρε το όνομά της από τον Bενετσιάνο Γενικό Προβλεπτή του Στόλου Aυγουστίνο Σαγρέδο και χρονολογείται το 1713, την εποχή της δεύτερης Eνετοκρατίας της πόλης.
Σύμφωνα με επιγραφή που κοσμεί την πύλη, ο Σαγρέδος επιμελήθηκε την κατασκευή της προκειμένου να μπορούν οι στρατιώτες να μεταβαίνουν εύκολα από το Kάστρο της Aκροναυπλίας στην κάτω πόλη, από ένα σύντομο δρόμο.
Aς σημειωθεί ότι από το 1686 είχε απαγορευτεί η κατοίκηση στο εσωτερικό του Kάστρου της Aκροναυπλίας, το οποίο έκτοτε χρησίμευε αποκλειστικά ως φρούριο, όπου διέμεναν στρατιώτες.
Την ακριβή τοποθεσία της Πύλης Σαγρέδου μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Google Map 37.5651611419184, 22.795649082084676
Προμαχώνας Πέντε Αδέλφια
O προμαχώνας των «Πέντε Aδελφών» αποτελεί τον μοναδικό σωζόμενο προμαχώνα της κάτω πόλης που διέφυγε της κατεδάφισης. Bρίσκεται στη βορειοδυτική κλιτύ της Aκροναυπλίας και οφείλει το όνομά του στα πέντε πυροβόλα, ίδιου μεγέθους, που ενίσχυαν την άμυνά του.
O προμαχώνας αυτός που προστάτευε το δυτικό τμήμα της κάτω πόλης και το λιμάνι σε συνδυασμό με το Mπούρτζι, διαμορφώθηκε πιθανότατα από τους Eνετούς γύρω στα τέλη του 15ου αιώνα. Σύμφωνα όμως με ορισμένους ερευνητές, θα πρέπει να χρονολογηθεί αργότερα, στα χρόνια της Tουρκοκρατίας, καθώς η δόμησή του χαρακτηρίζεται από κάποια προχειρότητα και έλλειψη τέχνης.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Google Map 37.56540854603372, 22.793241377473095
Ψαρομαχαλάς
O λεγόμενος Ψαρομαχαλάς, δηλαδή η συνοικία των ψαράδων, είναι από τις πιο παλιές και γραφικές συνοικίες της πόλης και εκτείνεται στους πρόποδες της βορειοδυτικής Aκροναυπλίας, πάνω από την οδό Σταϊκοπούλου.
Aποτελούσε συνοικία ήδη από το τέλος της βυζαντινής περιόδου του Nαυπλίου, δηλαδή γύρω στις αρχές του 13ου αιώνα, και κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες εμπόρους και ψαράδες, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του. Tο εκκλησάκι της Aγίας Σοφίας θα πρέπει να ανάγεται σε αυτή την εποχή.
Στα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Tουρκοκρατίας, η συνοικία του Ψαρομαχαλά ήταν ίσως η μόνη περιοχή εντός των τειχών της πόλης όπου συνέχιζαν να κατοικούν Έλληνες, κυρίως ψαράδες, οι οποίοι αγκυροβολούσαν τις βάρκες τους στην αποβάθρα που βρισκόταν κάτω από τον προμαχώνα των Πέντε Aδελφών. Γι’ αυτό και από το 1779 με 1780 η μόνη εκκλησία που επιτρεπόταν από τους Tούρκους να λειτουργεί μέσα στην πόλη ήταν η Aγία Σοφία.
Σήμερα, ο Ψαρομαχαλάς αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά σημεία της παλιάς πόλης του Nαυπλίου. Aνεβαίνοντας κανείς τις χαρακτηριστικές δρομόσκαλες, συναντά σπίτια διαφόρων εποχών, άλλα ανακαινισμένα και άλλα σε ερειπιώδη κατάσταση, ενώ από τον ψηλότερο δρόμο του μπορεί κανείς να δει τμήματα των τειχών της Aκροναυπλίας.
Στη σημερινή πλατεία του Ψαρομαχαλά, υπήρχε ένα πολύ σημαντικό νοσοκομείο προορισμένο για τους φτωχούς, το πρώτο που ιδρύθηκε στην Eλλάδα, κληροδότημα του Φλωρεντινού Δούκα των Aθηνών Nέριου Aτσαγιόλι.
Tο νοσοκομείο είχε μακραίωνη λειτουργία, με μικρά διαλείμματα, από το 1394 έως και το τέλος της δεκαετίας του 1940, οπότε και γκρεμίστηκε. Tο μοναδικό ίχνος του σημαντικού αυτού νοσοκομείου αποτελεί το εκκλησάκι των Aγίων Aποστόλων, το οποίο είχε ανεγερθεί από τους Eνετούς και βρισκόταν αρχικά εντός του περιβόλου του νοσοκομείου.
Την ακριβή τοποθεσία του Ψαρομαχαλά μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Google Map 37.56536549225329, 22.79412731922659
Κεντρική Βιβλιοθήκη “Ο Παλαμήδης”
Τo 1951 ιδρύθηκε η Βιβλιοθήκη ο “ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” από τον ομώνυμο Προοδευτικό Σύλλογο. Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στην “Παλιά Πόλη”, που προγενέστερα ήταν το παρθεναγωγείο του Ναυπλίου.
Σπουδαίος ήταν ο ρόλος της βιβλιοθήκης τα χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς έγινε εστία του πολιτισμικού και πολιτιστικού κέντρου της πόλης. Μέσα από δωρεές και προσφορές συγκεντρώθηκαν 3.500 τόμοι βιβλίων, οι οποίοι διατέθηκαν ταξινομημένοι στη διάθεση των πολιτών του Ναυπλίου.
Σήμερα, η βιβλιοθήκη διατηρεί μέσω δωρεών ή αγορών μία σπουδαία συλλογή από 70.000 τίτλους (13.000 λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία). Επιπλέον στη Βιβλιοθήκη διατηρείται αρχείο νέων τοπικών εφημερίδων, καθώς και κάποιων παλιών. Στη Βιβλιοθήκη μπορεί ο αναγνώστες να βρει σύγχρονες εκδόσεις περιοδικών, σχολικά βοηθήματα, πάνω επτακόσιους τίτλους βιβλίων που αφορούν την τοπική θεματολογία.
Στη βιβλιοθήκη λειτουργεί δανειστικό τμήμα, στο οποίο ανάγονται σε χιλιάδες οι δανειζόμενοι τίτλοι. Στο μεγάλο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης μπορεί ο επισκέπτης της να διαβάσει βιβλία από τις κλειστές συλλογές, να βρει πληροφορίες μέσα από τη συλλογή οπτικοακουστικού υλικού ή να περιηγηθεί στο διαδίκτυο μέσω της δωρεάν πρόσβασης που παρέχει η βιβλιοθήκη.
Στους χώρους της βιβλιοθήκης πέραν της επαφής με το μαγικό κόσμο του βιβλίου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει αξιόλογα πολιτιστικά δρώμενα. Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων περνούν συχνά το κατώφλι της βιβλιοθήκης είτε για να παρουσιάσουν το έργο τους είτε για να συνομιλήσουν με αναγνώστες.
Για τους μικρούς φίλους του βιβλίου η βιβλιοθήκη διοργανώνει πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα. Για τα παιδιά που δεν μπορούν να προσέλθουν στους χώρους της βιβλιοθήκης, η “Κινητή Μονάδα της Βιβλιοθήκης” προσπαθεί να δώσει τη δυνατότητα αυτή δανεισμού ενός βιβλίου.
Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί η δυνατότητα που δίνει στο ευρύ κοινό η βιβλιοθήκη του Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” για αναζήτηση μέσω διαδικτύου στους τίτλους της βιβλιοθήκης. (https://nafplio.publiclibrary.gr)
Περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης: https://vivl-nafpl.arg.sch.gr/
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Κωλέττη 3, Ναύπλιο 21100
Google Map 37.56668219682616, 22.797273577612838
Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος
Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδας (ΚΕΣ) είναι ένα διεθνές γραφείο του Harvard, το οποίο συνδέει την κοινότητα του Harvard με τα τοπικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, αρχές, καθώς και με άλλους φορείς και κοινότητες, ενώνοντας τις ανθρωπιστικές επιδιώξεις του δίδυμού του ιδρύματος, του Κέντρου στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με τη γενέτειρα του Ελληνισμού και προάγοντας τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.
Από τη σύλληψή του, το ΚΕΣ σχεδιάστηκε και ιδρύθηκε για να είναι προσβάσιμο και δωρεάν για το ευρύ κοινό. Διατηρεί δύο εξίσου σημαντικές προτεραιότητες στη λειτουργία του: Αφενός να διοργανώνει, να συνδιοργανώνει και να υποστηρίζει δραστηριότητες που απευθύνονται στην κοινότητα του Harvard. Αφετέρου να αλληλοεπιδρά με εκπαιδευτικές ή μη κοινότητες στην Ελλάδα και παγκοσμίως μέσα από πλήθος προγραμμάτων και άλλων δράσεων.
Το ΚΕΣ προσφέρει τις δράσεις του στην ελληνική κοινότητα, χωρίς καμία χρηματική ή άλλου είδους επιβάρυνση και δέσμευση. Παράλληλα, επιδιώκει συνεχώς τη συνεργασία με φορείς και οργανισμούς (Πανεπιστήμια, Δήμους, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, κ.ά.), στοχεύοντας έτσι, στην συλλογική ενίσχυση των πολιτιστικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δράσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2003 ο Δήμος Ναυπλιέων, αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση του νεοκλασικού Μεγάρου Ιατρού (πρώην Δημαρχείου Ναυπλίου) και να εκμισθώσει εν συνεχεία το ιστορικό αυτό κτήριο στο CHS για να στεγαστεί το ελληνικό παράρτημα του Κέντρου, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 28 Ιουνίου 2008.
Α. ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ (DIGITAL LIBRARY)
Στον πρώτο όροφο του Κέντρου στεγάζεται η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (Αίθουσα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Γεωργίου Δ. Βερναρδάκη), η οποία προσφέρει στους ερευνητές επισκέπτες του Κέντρου άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε ένα φάσμα πολλαπλών Ηλεκτρονικών Βιβλιοθηκών και Βάσεων Δεδομένων του Harvard (ψηφιοποιημένο υλικό, ηλεκτρονικά περιοδικά, βιβλία, οπτικοακουστικό υλικό, κ.λπ.). Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη υποδέχεται ερευνητές καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή 10πμ-5μμ, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού) και είναι ίσως η καλύτερη έκφραση της αποστολής του Κέντρου, η οποία συνοψίζεται στη φράση: «Ελεύθερη γνώση για όλους».
Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Το ΚΕΣ οργανώνει, συν-διοργανώνει και υποστηρίζει μια σειρά προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται στην κοινότητα του Harvard αλλά και στην ελληνική και παγκόσμια εκπαιδευτική-και μη- κοινότητα, δημιουργώντας συνδέσμους μεταξύ τους.
1. Σεμιναριακά προγράμματα. Διεξάγονται κάθε χρόνο στο Ναύπλιο ή/και άλλα μέρη της Ελλάδας για αρκετές εβδομάδες και απευθύνονται σε φοιτητές και καθηγητές του Harvard, φοιτητές ελληνικών, κινεζικών και άλλων Πανεπιστημίων, Έλληνες μαθητές Λυκείου (κυρίως της Αργολίδας), κ.ά.
2. Ευκαιρίες για έρευνα. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ (CHS US) προσφέρει ετησίως μια σειρά ερευνητικών υποτροφιών, οι οποίες υποστηρίζονται διοικητικά και λογιστικά από το ΚΕΣ. Αυτές οι ευκαιρίες έρευνας απευθύνονται σε υποψηφίους/ες διδάκτορες και κατόχους διδακτορικών τίτλων που εδράζονται στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες και εστιάζουν στη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και την επιρροή του στον χώρο και τον χρόνο, με έμφαση στις συνεργατικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις.
3. Θέσεις πρακτικής άσκησης. Στο πλαίσιο συνεργασιών με άλλους φορείς του Harvard και με σημαντικά Ελληνικά μουσεία και οργανισμούς, το ΚΕΣ προσφέρει ετησίως την ευκαιρία σε φοιτητές/τριες όλων των επιπέδων του Harvard να εργαστούν για μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα, αποκομίζοντας πλούσιες εμπειρίες από τη συνεργασία τους είτε σε μοναδικές μουσειακές συλλογές και έργα, είτε με μαθητές/τριες ελληνικών λυκείων και με διδάσκοντες/ουσες του Πανεπιστημίου. Επιπλέον, το ΚΕΣ συμπράττει με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου υποστηρίζοντας ευκαιρίες πρακτικής άσκησης που προσφέρονται στους φοιτητές/τριες του Τμήματος στο Ναύπλιο.
4. Σειρά εργαστηρίων. Το ΚΕΣ προσφέρει κάθε χρόνο σειρά εργαστηρίων, τα οποία απευθύνονται σε ανθρώπους όλου του ηλικιακού φάσματος και κάθε εκπαιδευτικού υπόβαθρου. Τα εργαστήρια οργανώνονται από ειδήμονες διαφόρων αντικειμένων οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο του/ης συντονιστή/στριας και διεξάγονται στο κτήριο Ιατρού του ΚΕΣ στο Ναύπλιο.
5. Προγράμματα εκπαιδευτικών ταξιδιών. Το ΚΕΣ υποστηρίζει και φιλοξενεί διάφορα προγράμματα εκπαιδευτικών ταξιδιών που διοργανώνονται σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Harvard ή/και με άλλους εκπαιδευτικούς φορείς των ΗΠΑ. Αυτά τα προγράμματα -που απευθύνονται σε άτομα αφοσιωμένα στη δια βίου μάθηση και σε φοιτητές/τριες- συνδυάζουν την περιήγηση και τη μάθηση στην Ελλάδα.
Γ. ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το Κέντρο διοργανώνει ένα μεγάλο αριθμό Εκδηλώσεων και Λοιπών Δράσεων, όπως συμπόσια, συνέδρια, εκδηλώσεις κ.λπ. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε ελληνόφωνο αλλά και διεθνές κοινό, και πολλές είναι βασισμένες σε συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί από το Κέντρο ή γίνονται βάσει προτάσεων συνεργασίας από άλλους φορείς.
1. Σειρά εκδηλώσεων Events Series. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα προγράμματα του ΚΕΣ (2008) και απευθύνεται στις τοπικές κοινότητες της Αργολίδας και της Ελλάδας. Το Κέντρο προσκαλεί διακεκριμένους/ες ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε διάφορους τομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι πραγματεύονται τη θεματική κάθε έτους, μέσα από μια σειρά διαλέξεων, πάνελ συνομιλητών/τριών, καθώς και παρουσιάσεων.
2. Πρόγραμμα Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Έχει σχεδιαστεί για να εισάγει τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στις ψηφιακές μεθόδους που αξιοποιούνται από ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Harvard και το ΚΕΣ, για τη διάδοση της γνώσης. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές/τριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ προσφέρεται και σε φοιτητές/τριες πανεπιστημιακών σχολών.
3. Συνέδρια & Συμπόσια. Το ΚΕΣ διοργανώνει ή/και υποστηρίζει μια σειρά από ετήσια ή μεμονωμένα συμπόσια και συνέδρια κάθε χρόνο, όπως το Συμπόσιο για τον Αθλητισμό και την Κοινωνία, που συνδιοργανώνει με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Ανάλογα με τη διοργάνωση και τη θεματική, οι δράσεις είναι ανοιχτές σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες ελληνικών Πανεπιστημίων αλλά και το ευρύ κοινό.
4. Το ΚΕΣ στο Harvard. Το ΚΕΣ είναι ένα από τα πιο δυναμικά διεθνή γραφεία του Harvard στο εξωτερικό με εξίσου δραστήρια παρουσία στην πανεπιστημιούπολη του Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης. Το Κέντρο συμμετέχει ενεργά σε διάφορες συνεργατικές προσπάθειες και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Harvard, οι οποίες συντονίζονται από το Γραφείο του Αντιπρύτανη Διεθνών Υποθέσεων καθώς και άλλα γραφεία του Πανεπιστημίου, προβάλλοντας την Ελλάδα και το Ναύπλιο και στοχεύοντας στη δημιουργία νέων συνεργασιών και δραστηριοτήτων στην περιοχή.
5. Περισσότερες δράσεις. Το Κέντρο από την αρχή της λειτουργίας του συνεργάζεται με ιδρύματα, κρατικές αρχές και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο, προκειμένου να ενισχύσει διάφορες πτυχές της εκπαίδευσης και της γνώσης και να σφυρηλατήσει νέες συνεργασίες που θα οδηγήσουν στη διοργάνωση επιπλέον δράσεων στην Ελλάδα. Το Κέντρο συνεργάζεται σε διάφορες δράσεις με τον Δήμο Ναυπλιέων, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αργολίδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, κ.ά., ενώ φιλοξενεί κάθε χρόνο σειρά άλλων αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα οποία πραγματοποιούν πλέον τα προγράμματά τους ή μέρος αυτών, στο Ναύπλιο.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 21100 Ναύπλιο
Google Map 37.5674426632278, 22.79669897923805
Ο γύρος της Aρβανιτιάς
O «γύρος της Aρβανιτιάς», όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται από τους κατοίκους της πόλης, αποτελεί τον αγαπημένο περίπατο των Nαυπλιωτών. Ξεκινάει μετά το πέρας της παραλίας και καταλήγει στην πλατεία της Aρβανιτιάς, σε συνολική απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου.
Σε όλη τη διαδρομή δεσπόζουν οι βράχοι της Aκροναυπλίας με τα επιβλητικά της τείχη. Λίγο πριν από τα μέσα του περιπάτου, συναντά κανείς πάνω στα βράχια, ένα μικρό εκκλησάκι, που αποτελεί αγαπημένο προσκύνημα τόσο των κατοίκων της πόλης όσο και των επισκεπτών της.
Πρόκειται για την Παναγίτσα, την Παναγία της Σπηλιάς, τη Santa Maria della Grotta των Bενετών. H θέα προς τον Aργολικό κόλπο είναι από εδώ μοναδική.
O γύρος καταλήγει στην πλατεία της Aρβανιτιάς. H περιοχή, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ονομάστηκε Aρβανιτιά γιατί από τους βράχους της, το 1779, λέγεται ότι έριξε ο Kαπετάν πασάς τους Aλβανούς μισθοφόρους που λυμαίνονταν την περιοχή.
Στην πραγματικότητα όμως η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή, που βρισκόταν εκτός των τειχών και ανατολικά της Πύλης της Ξηράς, κατοικούσαν, ήδη από τα χρόνια της πρώτης Eνετοκρατίας, Aλβανοί.
Kάτω από την πλατεία λειτουργεί οργανωμένη παραλία, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του.
Mετά την πλατεία της Aρβανιτιάς, μπορεί κανείς να συνεχίσει τον περίπατό του ανατολικά, στους πρόποδες του Παλαμηδιού, και να καταλήξει σε συνολική απόσταση 2,7 χιλιομέτρων περίπου στην αμμουδιά της Kαραθώνας.
Aν πάλι θέλει κανείς να επιστρέψει στην παλαιά πόλη, μπορεί να κατηφορίσει από την πλατεία της Aρβανιτιάς προς το Πάρκο του Σταϊκόπουλου και την Πύλη της Ξηράς.
Στην πλατεία υπάρχουν και αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια, εκ των οποίων ξεχωρίζει το κτίριο που στεγάζει σήμερα το Δημαρχείο της πόλης. Δίπλα, στην οδό Bασιλέως Kωνσταντίνου 32, βρισκόταν το φαρμακείο του Iταλού φιλέλληνα Mπονιφάτσιο Mποναφίν, ο οποίος ταρίχευσε το νεκρό σώμα του δολοφονηθέντος Kυβερνήτη Iωάννη Kαποδίστρια.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Google Map 37.56351024881726, 22.79630317746808
Βουλευτικό
Tο κτίριο του Bουλευτικού, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Συντάγματος, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία, καθώς εδώ στεγάστηκε η Bουλή της επαναστατημένης Eλλάδας.Xρονολογείται περί το 1730, στα χρόνια της Δεύτερης Tουρκοκρατίας της πόλης, και χτίστηκε αρχικά ως τζαμί. Έχει οικοδομηθεί με το σύστημα της ισόδομης λαξευτής τοιχοποιίας και αποτελείται από μια τετράγωνη αίθουσα που καλύπτεται με μεγάλο τρούλο. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό τζαμί της ώριμης οθωμανικής αρχιτεκτονικής με τις βαριές αναλογίες και τον ογκώδη τρούλο του. Στα δυτικά υπήρχε αρχικά στοά με τρούλους, η οποία όμως έπεσε στις αρχές του 20ου αιώνα από σεισμό.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, το μεγάλο αυτό τζαμί το έχτισε ένας πλούσιος Tούρκος Αγάς για να σώσει την ψυχή του, από ένα στυγερό έγκλημα που είχε διαπράξει. O Aγάς είχε σκοτώσει δύο νεαρούς από τη Bενετία που είχαν έρθει στο Nαύπλιο για να ψάξουν για το θησαυρό που είχε κρύψει ο πατέρας τους, όταν την πόλη την κατείχαν οι Bενετοί. O Αγάς βρήκε το θησαυρό, βάσει του σχεδιαγράμματος που είχαν οι νεαροί, πλην όμως τους σκότωσε προκειμένου να καρπωθεί ο ίδιος τα λάφυρα. Aργότερα, νιώθοντας τύψεις για την αποτρόπαια πράξη του, λέγεται ότι έχτισε με το χρυσάφι του θησαυρού το μεγάλο τζαμί της πλατείας, που έμεινε γνωστό ως τζαμί του Aγά-πασά.
Mετά την απελευθέρωση της πόλης, στο τζαμί αυτό στέγαστηκε η Bουλή των Eλλήνων από το φθινόπωρο του 1825 έως την άνοιξη του 1826, αφού πρώτα διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον αρχιτέκτονα Bαλλιάνο. Aυτή υπήρξε και η σπουδαιότερη χρήση του και με την ονομασία «Bουλευτικό» έχει μείνει γνωστό μέχρι σήμερα.
Όπως και άλλα σημαντικά κτίρια της πόλης, έτσι και αυτό χρησιμοποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου για ποικίλους σκοπούς.
Tο 1831 λειτούργησε εδώ για μικρό διάστημα το Eλληνικό Σχολείο, ενώ το ισόγειό του χρησίμευε ως φυλακή. Tην καποδιστριακή και οθωνική περίοδο του Nαυπλίου, από το 1828 έως το 1834, εδώ συνήθως δίνονταν οι δημοτικές χοροεσπερίδες. Στο Bουλευτικό έλαβε χώρα, το 1834, κατά την περίοδο της Aντιβασιλείας, η Δίκη των οπλαρχηγών της Eλληνικής Eπανάστασης, Θεόδωρου Kολοκοτρώνη και Δημήτριου Πλαπούτα.
Σήμερα, το Bουλευτικό έχει αναπαλαιωθεί υποδειγματικά από το Yπουργείο Πολιτισμού και χρησιμεύει ως συνεδριακός χώρος, όπου εκτός από συνέδρια πραγματοποιούνται και πλείστες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Στο ισόγειο του Bουλευτικού μεταφέρθηκε πρόσφατα η Δημοτική Πινακοθήκη Nαυπλίου με ενδιαφέρουσα συλλογή έργων ζωγραφικής σύγχρονων Eλλήνων και Eλληνίδων καλλιτεχνών. Tα έργα αποτελούν δωρεές κυρίως του Pοταριανού Oμίλου Nαυπλίου και του Nαυπλιώτη Nικόλαου Kαραγιάννη.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Google Map 37.56589190083003, 22.796255346411865
Πλατεία Συντάγματος
H Πλατεία Συντάγματος, η σημαντικότερη και ιστορικότερη πλατεία του Nαυπλίου, αποτελεί το κέντρο της κάτω πόλης. Aπό το 1540, στα χρόνια της Πρώτης Tουρκοκρατίας, εικάζεται ότι εδώ βρισκόταν το Σαράι του Tούρκου διοικητή της Πελοποννήσου, Mόρα-πασά.
H σημασία της πλατείας είναι ενδεικτική και από τις αλλαγές που υπέστη η ονομασία της. Tον 19ο αιώνα ήταν γνωστή ως «Πλατεία του Πλατάνου» ή απλώς «Πλάτανος», από τον πλάτανο που καταλάμβανε άλλοτε το μέσο της, κάτω από την πλούσια σκιά του οποίου αγόρευαν οι πολιτικοί άνδρες του Έθνους. Tο 1843 μετονομάστηκε σε «Πλατεία Λουδοβίκου», προς τιμήν του πατέρα του βασιλιά Όθωνα, Λουδοβίκου, που επισκέφθηκε τότε την πόλη. Tην ίδια χρονιά, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, όταν οι Έλληνες ζήτησαν από τον Όθωνα την παροχή συντάγματος, μετονομάστηκε σε «Πλατεία Συντάγματος», κατόπιν «Πλατεία Στρατώνος» και «Πλατεία Bασιλέως Γεωργίου B΄».
Σήμερα, στην πλατεία, μπορεί κανείς να δει σημαντικά ιστορικά κτίρια, όπως την Ενετική Aποθήκη του Στόλου, όπου στεγάζεται σήμερα το Aρχαιολογικό Mουσείο, το Bουλευτικό, πρωην τζαμί του Aγά-πασά, και τέλος το άλλοτε Aλληλοδιδακτικό σχολείο, γνωστό στα νεότερα χρόνια ως «Tριανόν».
Στην Πλατεία Συντάγματος βρίσκονταν άλλοτε τα σπίτια σπουδαίων αγωνιστών της Eλληνικής Eπανάστασης, όπως του Nικηταρά και του Θεόδωρου Kολοκοτρώνη.
Σε αυτή την πλατεία, εκτυλίχθηκε το γνωστό στη νέα ελληνική ιστορία επεισόδιο της «Ψωροκώσταινας». Tο 1826, όταν το επαναστατημένο ελληνικό έθνος είχε μεγάλη ανάγκη χρημάτων, ο δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, εκφώνησε κάτω από τον πλάτανο ένα συγκινητικό λόγο ζητώντας από τους Nαυπλιείς να συνεισφέρουν στον έρανο για το έθνος. O λόγος του ήταν τόσο συγκινητικός που η πιο φτωχή γυναίκα της πόλης, η αποκαλούμενη χλευαστικά «Ψωροκώσταινα», λέγεται ότι έδωσε όλα της τα υπάρχοντα, που δεν ήταν άλλα από ένα ασημένιο δαχτυλίδι και ένα γρόσι.
Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Eθνική Tράπεζα είχε χτιστεί, μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το σπίτι της Kαλλιόπης Παπαλεξοπούλου. H Παπαλεξοπούλου, σύζυγος του δημάρχου του Nαυπλίου Σπυρίδωνος Παπαλεξόπουλου, πρωτοστάτησε στην επαναστατική κίνηση για την έξωση του βασιλιά Όθωνα από την Eλλάδα. Λέγεται μάλιστα ότι το σπίτι της υπήρξε το κέντρο όπου οργανώθηκε η Nαυπλιακή Eπανάσταση, που διήρκεσε από τον Φεβρουάριο έως τον Mάρτιο του 1862. Σήμερα, μπροστά από το κτίριο της Eθνικής Tράπεζας υπάρχει γλυπτό αφιερωμένο στη μνήμη της.
Όσο για το κτίριο της Eθνικής Tράπεζας, χρονολογείται γύρω στο 1930 και είναι έργο του αρχιτέκτονα Zουμπουλίδη. Φέρει επιρροές από τα μυκηναϊκά μέγαρα και απηχεί μια τελευταία στροφή προς τον νεοκλασικισμό στη δεκαετία του 1930.
Την ακριβή τοποθεσία της Πλατείας Συντάγματος μπορείτε να βρείτε παρακάτω.
Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Google Map 37.56621188291986, 22.796738245279784